Review: OPPO Watch Free

0

De OPPO Watch Free behoort tot de een nieuwe generatie smartwatches van OPPO. Een Modieus, lichtgewicht, slank en dun design voor nog geen 100 euro. Hij coacht je tijdens je sport beoefeningen met zijn meer dan 100 sport modi, is tot 50 meter waterdicht, houdt je hartslag 24 uur per dag in de gaten en helpt je herinneren dat je water moet drinken of bewegen. Hij helpt je met het analyseren van je slaap en geeft aan of je snurkt. Kortom, OPPO lijkt hier toch wel een winnaar in huis te hebben gehaald. In deze review gaan we de OPPO Watch Free tegen het licht houden.

Uiterlijk
De OPPO Watch Free is verkrijgbaar in 2 kleuren, zwart en vanille. Hij weegt slechts 33 gram en daardoor voel je bijna niet dat je het om hebt. De horlogeband is gemaakt van soepel ademend materiaal, wat fijn is tijdens het sporten en het slapen. De OPPO Watch Free oogt slank en heeft een rechthoekig AMOLED scherm van 1,64 inch, met een resolutie van 280 x 456 pixels. Er zijn geen zichtbare (draai)knoppen. Als je de OPPO Watch Free neerlegt dan blijft de behuizing van de horloge in de lucht staan, hij ligt dus niet plat op de ondergrond. Hierdoor kun je wel makkelijk de meegeleverde oplader bevestigen. Er zitten voldoende uitsparingen in de polsband waardoor hij geschikt is voor alle polsmaten. Er zijn meer dan 40 wijzerplaten beschikbaar waarmee je je smartwatch een persoonlijke touch kunt meegeven en het uiterlijk van de OPPO Watch Free kunt aanpassen of je maakt zelf een wijzerplaat aan op basis van de kleur van je kleding.

Robuustheid
Deze smartwatch kan tegen een stootje, wat erg handig is als je hem gebruikt tijdens het sporten. Het bandje is ademend en erg soepel maar daarbij ook erg robuust. De sluiting zit vernuftig in elkaar doordat het bandje weer naar binnen gestoken wordt waardoor je geen los uiteinde hebt als je hem om hebt. De lader voelt stevig aan en hecht zich dankzij de magneet goed aan de kast van de OPPO Watch Free. Doordat de kast omhoog staat als hij plat op tafel ligt blijft hij mooi recht staan tijdens het laden en komen er geen krassen op het scherm.

Installatie
De installatie kan eigenlijk niet makkelijker. Scan de QR code, installeer de HeyTap Health app, maak de koppeling met de OPPO Watch Free en je bent klaar voor gebruik. We kunnen hier wel meer woorden aan vuil maken, maar dat is gewoon niet nodig. Soms is het gewoon echt zo simpel als het opgeschreven staat.

Uiteraard met de OPPO Watch Free wel voldoende opgeladen zijn, maar dat is hij als hij uit de doos komt. Dus je kunt hem meteen gaan gebruiken. Mocht het batterijniveau toch te laag zijn dan is dat geen enkel probleem. Na vijf minuten opladen kun je de smartwatch al een hele dag gebruiken. Volledig opgeladen gaat hij zelfs 14 dagen mee. Ongelofelijk als je bedenkt dat de horloge naast sport-coach en slaap-assistent ook nog eens zaken in zich heeft zoals berichtmeldingen, inkomende oproepmeldingen, oproepweigering, muziekbediening en een telefoonzoekfunctie.

Bediening
Zoals we al aangaven heeft de OPPO Watch Free geen fysieke (draai)knoppen. Hierdoor gaat alle bediening via het scherm. Dat is even wennen omdat je even moet weten welke kant je op moet swipen om welke functie te laten zien. Maar na een paar dagen gebruik weet je niet beter en vind je zonder problemen je weg door de beschikbare menu’s.

De HeyTap Health app is super eenvoudig maar daardoor ook ontzettend handig te bedienen en erg overzichtelijk. Twee tabbladen slechts, Gezondheid en Beheren. Op het tabblad gezondheid zie je je dagelijkse activiteit, je hartslag, je slaap, je trainingslogboeken en je zuurstofgehalte. Op het Beheren tabblad kun je de wijzerplaat van je OPPO Watch Free aanpassen, telefoonmeldingen synchroniseren, je training en gezondheidsinstellingen beheren, je voorkeuren instellen, de software van de OPPO Watch Free bijwerken, je horloge zoeken of overige informatie bekijken van je apparaat.

Software
De software zit goed in elkaar. Alles zit binnen handbereik en binnen geen tijd heb je het onder de knie. Een erg gave functie is het aanmaken van een wijzerplaat op basis van de kleding die je draagt. Maak een foto van je kleding en de OPPO Watch Free komt met een aantal suggesties van wijzerplaten op basis van die foto. Ontzettend leuk bedacht en het werkt echt.

Een absolute eye-catcher is Osleep. Dit lost echt een hoop mogelijke slaap probleem op. Osleep is een professionele, uitgebreide en gepersonaliseerde slaapmonitoring en analyse voor vóór, tijdens en na het slapen. Hij geeft aan wanneer het je beste bedtijd is, tijdens je slaap houdt hij je hartslag, zuurstofgehalte en eventueel snurken bij en na het slapen krijg je daarvan een uitgebreide analyse. Vooral de snurkrisicobeoordeling kan slaapproblemen heel slim vaststellenen en op tijd met voorgestelde verbeteringen van je slaap komen. Dit is bijna vergelijkbaar met de snurk onderzoeken die in het ziekenhuis gedaan worden. Het werkt verbluffend goed. In de ochtend krijg je een uitgebreide slaap analyse waarmee je kunt beoordelen of je in de nacht ademhalingsproblemen hebt gehad die kunnen duiden op bijvoorbeeld slaap apneu. En dat allemaal voor een smartwatch van onder de 100 euro.

En dan hebben we het nog niet eens over de meer dan 100 soorten sport modi die de OPPO Watch Free met zich mee brengt. Hij houdt niet alleen je inspanningen bij, nee hij coacht je ook op het gebied van hardlopen, vetverbranding en fitness doelen. Je hartslag wordt tijdens je training gemeten in vijf verschillende hartslagzones zodat je na je training kunt zien of je aan je conditie hebt gewerkt of dat je in je vetverbranding zat. Je krijgt een waarschuwing als je hartslag te hoog of te laag is en je kunt vier hardloop cursussen volgen. Ideaal voor de beginnende hardloper want de OPPO Watch Free zorgt er voor dat je in het juiste tempo loopt door aan te geven wanneer je moet wandelen, hardlopen of stoppen. Deze smartwatch is een alleskunner.

Conclusie
De OPPO Watch Free behoort tot de een nieuwe generatie smartwatches van OPPO. Met zijn prijs onder de 100 euro en met alle aanwezige features is deze lichtgewicht en comfortabel te dragen smartwatch een schot in de roos voor jonge mensen. Met meerdere manier van slaap monitoring, meer dan 100 sport modi, 2 kleuren, meer dan 40 wijzerplaten en een batterijduur van 14 dagen doet deze smartwatch absoluut niet onder ten opzichte van duurdere concurrenten. Sterker nog, wat ons betreft doet de OPPO Watch Free meteen mee aan de top.

RECENSIES OVERZICHT
Uiterlijk
9
Robuustheid
10
Installatie
10
Bediening
8
Software
9
Prijs-kwaliteit
10
De OPPO Watch Free behoort tot de een nieuwe generatie smartwatches van OPPO. Met zijn prijs onder de 100 euro en met alle aanwezige features is deze lichtgewicht en comfortabel te dragen smartwatch een schot in de roos voor jonge mensen. Met meerdere manier van slaap monitoring, meer dan 100 sport modi, 2 kleuren, meer dan 40 wijzerplaten en een batterijduur van 14 dagen doet deze smartwatch absoluut niet onder ten opzichte van duurdere concurrenten. Sterker nog, wat ons betreft doet de OPPO Watch Free meteen mee aan de top.review-oppo-watch-free