Review: Logitech MX Master 3 muis

0

Laten we meteen met de conclusie beginnen. Dit is geen muis, nee, dit is gewoon een verlengstuk van je hand. Nog nooit lag een muis zo natuurlijk in je hand als bij de MX Master 3 van Logitech. Hij past precies in je handpalm. Je duim ligt perfect aan de zijkant op een extra knop en vlak bij het horizontale scroll wiel. De MX Master 3 zweeft over de tafel. Met de bijbehorende app Logitech Options kun je de functies van de muis tot in detail aanpassen waardoor je werk een stuk makkelijker wordt. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de beste feature van de muis. Het MagSpeed Scroll Wheel. Het scrollwiel wordt aangedreven door elektromagneten waardoor het zo soepel draait dat je niet eens ziet dat het draait. Deze muis grenst aan het perfecte.

De MX Master 3 is mooi ingepakt en oogt erg luxe zoals hij in het doosje ligt als je hem uitpakt. Je ziet meteen dat het hier om een muis gaat van hoge kwaliteit. Maar dat mag ook wel natuurlijk voor een prijs van 109 euro. Hij voelt heel solide aan en lijkt tegen een stootje te kunnen. De muisknoppen zijn van glad materiaal terwijl de rest van de bovenkant van zachter rubber is gemaakt, waardoor je hand niet snel van de muis afglijdt. Klein minpunt is dat de muis er alleen is voor rechtshandigen. Je kunt hem wel gebruiken met je linkerhand, maar door de duimknop die aan de linkerkant zit is dat gewoon niet handig.

De installatie verloopt heel soepel. Je zet het knopje om aan de onderkant van de muis, steekt de meegeleverde bluetooth ontvanger in een vrije USB poort en de installatie begint vanzelf. Nadat de drivers zijn geïnstalleerd is de muis klaar voor gebruik. Meteen valt op hoe soepel de MX Master 3 over de tafel glijdt. Hij lijkt te zweven. Logitech heeft de muis zo ontworpen dat de sensor werkt op elke ondergrond. Zelfs op doorzichtig glas.

De MX Master 3 ligt ongelofelijk goed in je hand. Je hand valt er op zo’n natuurlijke manier overheen dat het voelt als een stuk van je eigen hand. Alle knoppen en scrollwielen zijn continue binnen bereik. Het werken met de muis is hierdoor zeer aangenaam en je krijgt na lang werken veel minder snel last van de spieren in je onderarm. Je duim rust aan de zijkant op een extra knop die werkt als een soort ALT-TAB waarmee je snel tussen je applicaties kunt schakelen. Hier zit ook het horizontale scollwiel  om in bijvoorbeeld brede Excel Sheets horizontaal te scrollen. Ook zitten er bij je duim twee knopjes om tijdens het browsen naar de volgende of vorige pagina te gaan, wat ook weer schuif acties scheelt.

Het MagSpeed Scroll Wheel draait dankzij de elektromagnetische ongelofelijk soepel. Voor de kleine verplaatsingen voel je kleine tikjes als je scrollt zodat je heel precies kunt scrollen. Geef je echter een hardere slinger aan het scrollwiel dan gaat hij zo snel draaien dat je bijna niet ziet dat hij draait. Op lange pagina’s of documenten scroll je zo razendsnel door duizenden regels heen. Je kunt via een knopje op de bovenkant van de muis overschakelen naar de stille modus waarbij het wiel helemaal stil ronddraait, dus zonder de tikjes bij langzaam scrollen. Het is even wennen, maar ook in deze modus kun je heel precies scrollen.

Via de bijbehorende software Logitech Options kun je de MX Master helemaal afstellen naar je eigen voorkeur. We hoeven hier niet beschrijven wat er allemaal aangepast kan worden met dit programma, want letterlijk alles is aan te passen. Erg handig is ook dat je voor verschillende programma’s profielen aan kunt maken zodat binnen elk van die programma’s verschillende functies gekoppeld zijn aan de diverse knoppen van de muis. En je hoeft niet alles zelf te bedenken, want je kunt ook kiezen uit voorgeprogrammeerde profielen, voor de bekende programma’s zoals Excel of Photoshop, met daarin de meest gebruikte functies alvast op de meest handige plek.

De muis is voorzien van een USB-C poort waardoor het opladen supersnel gaat. Als de MX Master 3 volledig is opgeladen dan gaat hij maar liefst 70 dagen mee. Na 1 minuut opladen kun je al weer drie uur aan de slag en na drie minuten opladen gaat de muis een hele dag mee. Verder werkt de muis erg fijn samen met het bijbehorende MX Keys toetsenbord van Logitech, waar binnenkort ook een review van wordt gepubliceerd op deze website. Via de knop onderop de muis kun je schakelen tussen wel drie computers of laptops. En met de functie Flow is het mogelijk om naadloos over te gaan van het ene naar het andere beeldscherm of bestanden te verslepen van de ene naar de andere computer, zelfs tussen Windows en Apple machines.

Zijn er dan helemaal geen nadelen aan deze muis? Buiten het feit dat de muis er niet is voor linkshandigen vinden sommige mensen de prijs wellicht wat aan de hoge kant, maar deze muis is die prijs echt meer dan waard. Eigenlijk is het grootste nadeel van de MX Master 3 dat als je hem eenmaal gebruikt hebt, je nooit meer iets anders wilt. Je kunt niet meer terug naar je oude muis, die kan de prullenbak in. Logitech heeft zichzelf overtroffen.

RECENSIES OVERZICHT
Uiterlijk
9
Robuustheid
10
Installatie
10
Werking
10
Prijs
8
Dit is geen muis, nee, dit is gewoon een verlengstuk van je hand. Nog nooit lag een muis zo natuurlijk in je hand als bij de MX Master 3 van Logitech. Hij past precies in je handpalm en zweeft over de tafel. Het scrollwiel wordt aangedreven door elektromagneten waardoor het zo soepel draait dat je niet eens ziet dat het draait. Het grootste nadeel van deze muis is dat als je de MX Master 3 eenmaal gebruikt hebt, je nooit meer iets anders wilt. Je kunt niet meer terug naar je oude muis, die kan de prullenbak in. Logitech heeft zichzelf overtroffen. review-logitech-mx-master-3