Sony introduceert de Alpha 7R IV-camera met hoge resolutie en ’s werelds eerste back-illuminated full-frame beeldsensor met 61,0 MP

0

Sony heeft in juli een nieuw model binnen het assortiment full-frame spiegelloze camera’s aangekondigd: de zeer veelzijdige en krachtige Alpha 7R IV (model ILCE-7RM4). Een full-frame camera met de hoogste resolutie van Sony tot nu toe. De Alpha 7R IV levert indrukwekkende beeldkwaliteit met een hoge resolutie en een groot dynamisch bereik en behoudt tegelijkertijd scherpstelprestaties, high-speed continuous shooting en nog veel meer.

“De Sony Alpha 7R IV zet een nieuwe standaard voor resolutie en detail in een full-frame camera. Sony bewijst wederom dat ze blijven innoveren en grenzen verleggen. Het ultieme detail en de resolutie in combinatie met de optische beeldkwaliteit van de G-Master-lenzen maken de Alpha 7R IV de perfecte tool voor mijn landschapsfotografie. “, aldus Albert Dros, Professional Landscape Photographer, Sony Imaging Ambassador

Een nieuwe standaard in beeldkwaliteit
De Alpha 7R IV heeft een nieuw ontwikkelde 35mm full-frame back-illuminated CMOS-beeldsensor met een resolutie van 61,0 MP. De back-illuminated sensor en ruisonderdrukkingstechnieken leveren samen een beeld met extreem weinig ruis, goede prestaties op het gebied van gevoeligheid en extreem hoge beeldkwaliteit. De camera heeft een dynamisch bereik van 15 stops bij lage gevoeligheidsinstellingen. Dit resulteert in gelijkmatige, natuurlijke gradaties, van diepe schaduwen tot zeer lichte tinten. Ook gebruikt de Alpha 7R IV algoritmes die door de meest recente Alpha-camera’s worden gebruikt ten behoeve van uitstekende kleurreproductie.

Dit nieuwe full-frame model is uitgerust met innovatieve 5-assige in-body beeldstabilisatie geoptimaliseerd voor het maken van hi-res opnamen, met een sluitertijdvoordeel van 5,5 stops. Daarnaast is de sluiterunit nauwkeurig opnieuw ontworpen om de geringste beweging die ruis zou kunnen veroorzaken te compenseren.

De Alpha 7R IV is ook uitgerust met een zoeker met de hoogste resolutie van alle camera’s van Sony: een UXGA OLED Tru-Finder EVF met 5,76 miljoen beeldpunten. Deze nieuwe zoeker beschikt over circa 1,6x de resolutie van de EVF in de Alpha 7R III en zorgt voor een uiterst nauwkeurige, levensechte weergave van de scène in het frame. De beeldkwaliteit kan worden ingesteld op ‘Standaard’ of ‘Hoog’ met een vernieuwingsfrequentie van 60 of 120 fps.

Daarnaast heeft de nieuwe camera een ontwikkelde Pixel Shift Multi-opnamefunctie waarmee maximaal 16 full-res beelden kunnen worden samengesteld. In deze modus verschuift de camera extreem nauwkeurig de sensor in stappen van een halve of hele pixel. De camera legt zo 16 aparte pixel shift beelden van in totaal 963,2 miljoen pixels aan gegevens vast en voegt ze samen tot een beeld van 240,8 miljoen pixels (19.008 x 12.672 pixels) door middel van de Imaging Edge-desktop software. Deze geavanceerde modus is ideaal voor het fotograferen van architectuur, kunstwerken of andere objecten die geschikt zijn voor stilleven fotografie en levert bijzonder veel details en kleurprecisie.

Snelheid van opnamen en scherpstellen
De innovatieve Alpha 7R IV kan opnames maken met maximale resolutie tot wel 10 fps, met continue, nauwkeurige AF/AE-tracking tot ongeveer 7 seconden in de full-frame, full-res-modus (JPEG/RAW) en ongeveer 3x zo lang in de APS-C-modus voor beelden van 26,2 MP. Dankzij deze snelle optie kunnen bewegende objecten zeer nauwkeurig en uiterst gedetailleerd worden vastgelegd.

Het verbeterde scherpstelsysteem van de Alpha 7R IV bestaat uit 567 brandpuntsvlak fasedetectie-AF-punten die circa 74% van het beeldbereik afdekken. Ook zijn er 425 contrast-AF-punten die voor extra precisie en betrouwbaarheid zorgen bij weinig licht en andere omstandigheden waarin het best contrast-AF gebruikt kan worden. De hogere dichtheid van de AF-sensor en de verfijnde trackingalgoritmes van de nieuwe camera geven een merkbare verbetering van de trackingprestaties, waardoor complexe en plotselinge bewegingen van het object betrouwbaar en met grotere precisie dan ooit kunnen worden gevolgd.

De Alpha 7R IV ondersteunt ook realtime Eye-AF. Deze functie maakt gebruik van artificial intelligence (AI) om realtime het oog van een object te detecteren en verwerken. Dit biedt zeer precies scherpstellen op de ogen van het object. Eye-AF kan worden toegepast op zowel mensen als dieren.

Verder is ook de functie voor realtime tracking beschikbaar. Hiervoor wordt een nieuw ontwikkeld algoritme voor objectherkenning gebruikt voor optimale objecttracking en een consistent scherpstelsysteem. Ook is een antiflikkering-opnamemodus beschikbaar die automatisch fluorescerend of kunstmatig licht in een opnamesituatie herkent en het effect minimaliseert.

Verbeterde connectiviteit voor een professionele workflow
De nieuwe Alpha 7R IV van Sony is uitgerust met verschillende geavanceerde functies voor connectiviteit. Het nieuwe model beschikt over draadloze LAN met ondersteuning voor zowel de conventionele 2,4GHz-band als een supersnelle 5GHz-band. Een draadloze externe verbinding met een pc (draadloos opnamen maken via de pc) is ook beschikbaar op de nieuwe Alpha 7R IV. Dit was een door professionals veelgevraagde update en zorgt voor veel meer vrijheid bij opnamen in de studio en op locatie. De fotograaf kan hierdoor zonder beperkingen bewegen.

Naast een draadloze verbinding met pc’s is de nieuwe camera uitgerust met een SuperSpeed USB (USB 3.2 Gen 1) USB Type-C-aansluiting die een extreem snelle bekabelde gegevensoverdracht ondersteunt. Verder is er een FTP-overdrachtsfunctie waardoor fotografen beelden naar een specifieke FTP-server kunnen sturen tijdens het fotograferen of het bekijken van foto’s.

Om een professionele workflow te ondersteunen heeft Sony versie 2.0 van Imaging Edge (‘Remote’/’Viewer’/’Edit’)aangekondigd. Met de toepassing ‘Remote’ kunnen gebruikers camera’s bedienen en live-opnamen via hun pc bekijken; de toepassing ‘Viewer’ wordt gebruikt om snel foto’s te bekijken, beoordelen en selecteren uit grote beeldbibliotheken, en de toepassing ‘Edit’ om RAW-gegevens te ontwikkelen tot hoogwaardige foto’s. Voor maximaal gemak bij beeldoverdracht kan de camera nu beelden naar een smartphone sturen zelfs als de camera is uitgeschakeld.

Hoge resolutie opnamen in 4K en professionele functies
Behalve de mogelijkheden voor foto’s presteert de nieuwe Alpha 7R IV uitstekend als volwaardige filmcamera. Met video-opnamen in 4K (3840 x 2160 pixels) zonder pixel binning. Dit biedt hoogwaardig 4K-beeldmateriaal met uitzonderlijk veel details en diepte. Ook is S-Log 2 en S-Log 3 beschikbaar voor maximale flexibiliteit in kleurgradatie: S-Log 3 zorgt voor een dynamisch bereik van in totaal 14 stops. HLG (Hybrid Log-Gamma) is eveneens beschikbaar op de Alpha 7R IV ter ondersteuning van een directe HDR-workflow.

Voor video-AF maakt de camera gebruik van een verfijnd systeem voor een snelle hybride autofocus. Hiermee kan de gebruiker tijdens het maken van video-opnamen vloeiender en stabieler automatisch scherpstellen. Dit kan zelfs wanneer er een voorwerp vóór het object beweegt. De camera wordt geleverd met Touch Tracking-functionaliteit tijdens het filmen. De gebruiker kan eenvoudig het object aanraken om erop scherp te stellen.

De Alpha 7R IV beschikt over realtime Eye-AF voor filmopnamen. Met deze functie worden de ogen van een object automatisch gevolgd zodat de gebruiker zich kan concentreren op de inhoud. Door de Touch Tracking-functie te gebruiken, wordt automatisch de Eye-AF ingeschakeld wanneer een persoon is geselecteerd.

Een andere videofunctie is de toevoeging van een digitale audio-interface aan de Multi Interface Shoe (MI shoe). Dankzij deze interface is de nieuwe ECM-B1M -shotgunmicrofoon of XLR-K3M XLR-adapterset rechtstreeks te koppelen met de camera. Dit garandeert hoogwaardige audio-opnamen met weinig ruis. Intervalopname voor het maken van time-lapse films is ook beschikbaar, evenals Full HD-opnamen tot wel 120 fps, functies voor langzame en snelle beweging en nog veel meer.

Geoptimaliseerd design
De Alpha 7R IV heeft verschillende upgrades ondergaan aan het design.

Om de duurzaamheid te verhogen is de Alpha 7R IV beter bestand tegen vocht en stof. Alle randjes op de behuizing zijn beter afgedicht, evenals het klepje van het batterijvak en de mediasleuven. De camera is vervaardigd uit een extreem lichte en duurzame magnesium legering. Verdere verbeteringen aan het ontwerp van de behuizing zijn onder andere een betere handgreep en een grotere AF-AAN-knop. Tevens heeft de Alpha 7R IV een nieuw ontworpen multikiezer, een vergrendeling voor de draaiknop voor belichtingscompensatie en een nieuwe vorm en plaats voor de draaiknop aan de achterzijde. De nieuwe camera bevat ook twee UHS-II-compatibele mediasleuven. Deze toevoeging zorgt voor meer algehele capaciteit en sneller lezen/schrijven.

Voor extra gemak is het opslaan van de voorkeurscamera-instellingen uitgebreid. Nu kunnen bijna alle camera-instellingen worden opgeslagen een geheugenkaart. Op elke individuele kaart kunnen maximaal 10 combinaties worden opgeslagen en worden geladen in een willekeurige camerabehuizing van hetzelfde type.

Ondanks het 1,5x keer zo hoge pixelaantal is de batterijlevensduur verbeterd. De Alpha 7R IV heeft een CIPA-meetresultaat van maximaal 670 foto’s (bij gebruik van een lcd-scherm, 530 beelden met EVF) per batterijlading. De gebruiksduur kan zelfs nog meer worden verlengd met de nieuwe optionele VG-C4EM verticale handgreep. Deze biedt plaats voor twee NP-FZ100-batterijen en in de optionele multi-batterijenadapter (NPA-MQZ1K) passen tot wel vier Z-batterijen. De behuizing kan ook van stroom worden voorzien via de USB-aansluiting.

Nieuwe accessoires
Sony heeft tal van nieuwe accessoires uitgebracht ter ondersteuning van de Alpha 7R IV-camera.

VG-C4EM verticale handgreep: heeft dezelfde bediening en een gelijk ontwerp als de Alpha 7R IV-camera. De handgreep heeft een verbeterde stof- en vochtbestendigheid en verdubbelt de batterijlevensduur. Tevens ondersteunt de VG-C4EM opladen via USB op de camerabehuizing.

ECM-B1M shotgunmicrofoon: acht microfooncapsules en geavanceerde digitale signaalverwerking bieden drie instelbare directionele patronen met super directionele registratie. Wanneer de shotgunmicrofoon wordt aangesloten op de Multi Interface Shoe wordt de audio rechtstreeks digitaal naar de camera overgebracht. De compacte microfoon is slechts 99,3 mm lang.

XLR-K3M XLR-adapterset: twee gecombineerde XLR/TRS-aansluitingen en één 3,5 mm aansluiting voor microfoon- en lijningangen. Wanneer de adapterset wordt aangesloten op de Multi Interface Shoe wordt de audio rechtstreeks digitaal naar de camera overgebracht. Dit garandeert de hoogst mogelijke kwaliteit zonder ruis of kwaliteitsverlies. Het meegeleverde verlengsnoer voor audio biedt extra flexibiliteit bij gebruik met een kooi of beugel.

Prijzen en beschikbaarheid

De Alpha 7R IV-camera is vanaf eind augustus 2019 verkrijgbaar in de Benelux voor € 4.000,00

VG-C4EM is vanaf september 2019 verkrijgbaar voor € 450,00

ECM-B1M is vanaf september 2019 verkrijgbaar voor € 380,00

XLR-K3M is vanaf oktober 2019 verkrijgbaar voor € 650,00