Hoe Samsungs maatschappelijke samenwerkingen sociale problemen oplossen

0

Hightech warmtebeeldcamera’s klinken misschien als sciencefiction, maar op de Samsung Developer’s Conference (SDC) is het een droom die tot leven komt.

Elk jaar brengt Samsung ‘s werelds grootste geesten in technologie samen op SDC. Daar rolt Samsung zijn nieuwste ontwikkelaarstools uit. Ook laat het op SDC zien hoe ontwikkelaars, partners en Samsung de wereld een betere plek maken door in te spelen op de wensen van mensen en complexe sociale problemen op te lossen.

uSound heeft bijvoorbeeld een app ontwikkeld die het risico op gehoorverlies helpt detecteren. Dit is een van de oplossingen die zijn voortgekomen uit de inspanningen van Samsung om bedrijven aan te moedigen te innoveren en technologie toe te passen voor de maatschappij.

Ook in Nederland pakt Samsung maatschappelijke problemen aan. Van initiatieven om de verkeersveiligheid te verbeteren tot muziek- en programmeerworkshops in het onderwijs, wij lichten hieronder graag een aantal initiatieven uit.

Verkeersveiligheid
Uit onderzoek blijkt dat de kans op een ongeluk verdubbelt als iemand in de auto belt met de telefoon in de hand. Appen verzesvoudigt zelfs de kans op een ongeval. Daarnaast neemt het aantal verkeersdoden en -gewonden voor het eerst na een jarenlange daling weer toe. Om dit maatschappelijke probleem aan te pakken, heeft Samsung zijn verantwoordelijkheid genomen. Stuur vast, smartphone los werd het devies en verschillende activiteiten volgden.

Zo introduceerden we In-Traffic Reply. Deze app stelt automatisch vast wanneer jij achter het stuur zit en beantwoordt vanaf dat moment alle inkomende berichten met een persoonlijke boodschap. Zo kom je niet in de verleiding om met je smartphone bezig te zijn in het verkeer.

Inmiddels hebben meer dan 100.000 Nederlanders In-Traffic Reply op hun telefoon en wordt de app standaard op nieuwe toestellen geïnstalleerd.

Daarnaast hebben we samen met de Rijksoverheid een campagne gelanceerd die tot doel heeft om appen en bellen achter het stuur terug te dringen. De overheidscampagne ondersteunt Samsung met de In-Traffic Reply app.

Ook maakt Samsung fietsende scholieren bewust van de gevolgen van het gebruik van smartphones in het verkeer. Met de Beat the Street VR-game bevind je je bijvoorbeeld in de dode hoek van een vrachtwagen die afslaat. Je vrienden zijn doorgefietst. Wat doe je dan? Snel voorlangs of even stoppen tot de vrachtwagen gepasseerd is, maar daardoor wel je vrienden kwijtraken?

Door de bewegingssensoren in de Gear VR krijgen leerlingen live feedback en weten zij direct of ze de veiligste keuze hebben gemaakt. Beat the Street is gratis te downloaden in de Oculus Store voor Gear VR, terwijl Samsung doorlopend middelbare scholen bezoekt om scholieren kennis te laten maken met de app.

Online veiligheid
Hoe gebruik je het internet op een veilige manier? Veel Nederlanders zijn er mee opgegroeid. Voor ouderen is dat anders. Een op de vijf Nederlandse senioren voelt zich onveilig op internet, blijkt uit onderzoek van SeniorWeb.

Om dat gevoel weg te nemen en de online veiligheid van ouderen te vergroten, organiseren de overheid, Samsung, banken en ouderenbonden al vijf jaar de ‘Senioren Veilig’ workshops.

Tijdens deze sessies krijgen ouderen concrete handvatten die zij direct kunnen gebruiken. Zo leren zij Veilig Internetten aan de hand van slimme tips (typ zelf de URL in, klik nooit op verdachte links, de bank vraagt nooit om een pincode) en maken zij, samen met de medewerkers van Samsung, hun smartphone, tablet of laptop ‘Boefproof’.

Inmiddels heeft het samenwerkingsverband al meer dan 10.000 senioren door het hele land geholpen. Ook nu nog. Tijdens een sessie bij Samsung in juni 2018 waren ruim 80 ouderen aanwezig. Onder andere de Nederlandse Politie, ANBO en Samsung gaven er workshops.

Méér Muziek in de Klas
Meer muziek op scholen heeft een positief effect op kinderen. Het is goed voor de ontwikkeling, stimuleert creativiteit en resultaten in taal en rekenen gaan zelfs vooruit. Daarom werkte Samsung in 2017 en 2018 samen met stichting Méér Muziek in de Klas om kinderen digitaal te leren componeren.

“Muziek zet je hersenen in werking. Dat is geweldig voor het opgroeiende brein”, zegt hoogleraar Klinische Neuropsychologie verbonden aan de Vrije Universiteit Amsterdam Erik Scherder. Kinderen ontwikkelen zich cognitief beter en daarmee gaan resultaten in rekenen en taal vooruit.

Tijdens Méér Muziek in de Klas gaan kinderen aan de slag met het maken van een ringtone. Door digitaal te leren componeren vergroten kinderen bovendien hun technologische kennis. Op die manier worden zij voorbereid op de toekomst met kennis en vaardigheden die nu van belang zijn.

Dit is slechts een deel van de maatschappelijke initiatieven die Samsung opzet of ondersteunt. Andere voorbeelden richten zich bijvoorbeeld op ouderenstudenten en leraren in het basis- en middelbaar onderwijs. Wij vinden het belangrijk ons te blijven inzetten voor de maatschappij en zullen dat blijven doen.