‘Beat the Street’ maakt leerlingen Alfrink College bewust van veilige verkeersdeelname

0

Dagelijks fietsen duizenden middelbare scholieren van en naar school. Dat gaat vaak goed, maar niet altijd. Een op de vijf verkeersslachtoffers in Nederland is een kind tussen de 0 en 14 jaar. Daarom is het erg belangrijk dat jongeren gevaarlijke verkeerssituaties leren herkennen. De virtual reality-game Beat the Street helpt hen daarbij. Zo ervaren jongeren hoe het is om in de dode hoek van een afslaande vrachtauto te fietsen, of wat smartphonegebruik in het verkeer met hun oplettendheid doet. Dit jaar sluit ook TeamAlert aan bij Beat the Street van Samsung en Veilig Verkeer Nederland.

Vorige week gingen 150 brugklassers van het Alfrink College in Zoetermeer aan de slag met Beat the Street. Samen met gamevrienden Lars, Carlo en Yasmin ervaren zij levensechte verkeerssituaties die je als scholier dagelijks tegenkomt. Een dode hoek van een afslaande vrachtwagen bijvoorbeeld. Je vrienden staan aan de overkant te wachten en roepen je. Wat doe je dan? Fiets je snel voorlangs of stop je even om de vrachtwagen voor te laten en je vrienden vooruit te laten fietsen? Door de sensoren in de Gear VR krijg je live feedback en weten scholieren direct of zij de juiste keuze hebben gemaakt.“Scholieren schatten gevaren op de fiets niet altijd goed in,” zegt Menno van den Berg, Vice President Mobile van Samsung Electronics Benelux. “Zo’n VR-bril maakt indruk en is daardoor een fantastisch middel om dingen uit te leggen. De komende tijd gaan we samen met TeamAlert langs meer scholen om Beat the Street te laten zien, omdat wij het belangrijk vinden dat kinderen zo veilig mogelijk naar school kunnen.” Henk Schravemade, directeur-bestuurder van TeamAlert: “Met onze projecten richten wij ons ook regelmatig op onderwerpen zoals afleiding in het verkeer, waar Beat the Street zich natuurlijk ook op toespitst. We zijn dan ook blij dat de VR-game vanaf dit jaar deel van onze projecten uitmaakt; zo kunnen we ons nog meer inzetten om jongeren veilig, gezond en gelukkig door het leven te laten gaan.”

Na een succesvolle lancering vorig jaar gingen duizenden middelbare scholieren aan de slag met Beat the Street. Naast 150 leerlingen in Zoetermeer ervaren ook scholieren in Amsterdam, Delft en Purmerend deze week hoe het is om te leren over verkeersveiligheid met Beat the Street. Beat the Street is gratis te downloaden in de Oculus Store en te gebruiken met de Samsung Gear VR of andere VR-oplossingen. Tot nu toe downloadden 28.000 mensen de Beat the Street-app.