De koers van de virtuele munt bitcoin is vrijdagavond in enkele minuten met 18 procent gedaald. Dat gebeurde direct nadat de Amerikaanse toezichthouder van de beurzen, de SEC, besloot geen beleggingsfonds speciaal voor bitcoinbeleggers toe te staan.

Nog maar een week geleden reikte de bitcoin naar zijn hoogste koers ooit, omdat beleggers erg optimistisch werden van de plannen van de gebroeders Winklevoss. Die wilden een zogenoemde indextracker opzetten, waarin uitsluitend met bitcoins kon worden belegd. Een indextracker is een beleggingsfonds dat nagenoeg klakkeloos een index volgt, bijvoorbeeld de Dow Jones Index of de AEX. De Winklevossjes wilden een tracker op de hoofdindex van de onbekende beurs Bats Global.

De verwachtingen waren torenhoog. Bitcoin wordt steeds populairder als betalingsmiddel, maar beleggen kun je er niet mee. De bedrijven die de bitcoin verhandelen, verlekkerden zich al op de nieuwe perspectieven die de tracker zou bieden. Een beleggingsexpert van Blockchain Capital rekende voor dat alleen al in de eerste week zo’n tracker zeker 300 miljoen dollar zou kunnen aantrekken. En de koers van de bitcoin zou zeker verdubbelen.

Lees hier verder.