Review: Amazfit GTS3 Smartwatch

0

Het in 2014 ontstane Amazfit is in de jaren daarna uitgegroeid tot een wereldwijd bekend merk met een groot scala aan producten die mensen helpt om hun gezondheid- en fitness doelen te behalen. Amazfit is eigendom van Zepp Health en heeft wereldwijd al meer dan 100 miljoen verkochte devices op de teller staan. Sinds eind maart van dit jaar zijn de smartwatches van Amazfit nu ook verkrijgbaar in Nederland, onder andere via bol.com. In deze review testen we de GTS3, die samen met de GTR3 en de GTR3 Pro is gelanceerd. De S staat voor Square en de R voor Round, wat de vorm van de horloge aangeeft.

Uiterlijk
De GTS3 is dus vierkant en heeft een stijlvol en stijlvol design. De tegelijkertijd gelanceerde GTR3 en GTR3 Pro hebben omdat ze rond zijn een meer klassieke uitstraling. De GTS3 daarentegen heeft door zijn vierkante uiterlijk veel weg van de smartwatches van Apple, alleen zit de draaiknop in het midden aan de rechterkant in plaats van meer naar boven zoals bij de iWatch het geval is. Het AMOLED HD display van de GTS3 is licht gebogen aan de randen en heeft een diameter van 1,75 inch met een resolutie van 341 PPI. De smartwatch is te bestellen in de kleuren Graphite Black, Ivory White en Terra Rosa. De polsband is voorzien van voldoende uitsparingen zodat hij om elke maat pols past. De polsband is gemaakt van zeer licht aanvoelend plastic, aan de onderkant voorzien van ribbels zodat hij luchtig om je pols zit. Hierdoor voel je bijna niet dat je de GTS3 om je pols hebt als je hem draagt. Er zijn meer dan 150 wijzerplaten beschikbaar voor de GTS3, in de bijbehorende wijzerplaat-store, waarmee je de horloge naar je persoonlijke smaak kunt aanpassen.

Robuustheid
De GTS3 heeft een waterdichtheid van 5ATM, dat wil zeggen dat je met dit horloge kunt zwemmen aan het wateroppervlak en douchen, mits je het horloge geen grote temperatuurverschillen later doormaken. Het horloge kan echter niet tegen hoge waterdruk, dus houd het niet om als je gaat duiken of snorkelen. Verder is hij voorzien van gehard glas waardoor er minder snel krassen op komen. De polsband is licht maar stevig en gemakkelijk te vervangen door een palletje opzij te schuiven. Dit mechanisme komt degelijk over. De oplader van de GTS3 is magnetisch en klikt meteen op zijn plek als je hem bij de onderkant van de kast houdt. Als de horloge op de oplader ligt blijft hij netjes recht liggen en valt niet om. De batterij gaat 12 dagen mee en in battery saver mode zelfs het dubbele aantal dagen.

Installatie
De installatie gaat zoals bij veel smartwatches er gemakkelijk en snel. Installeer de Zepp app en maak een profiel aan. Klik vervolgens op Toevoegen in het Mijn Apparaten sub-menu. Scan hierna de QR die zichtbaar is op het scherm van de GTS3 om de verbinding tussen je telefoon en je horloge tot stand te brengen. De horloge is nu klaar voor gebruik. Uiteraard kun je nog allerlei andere zaken instellen zoals de verbinding met Alexa, welke doelen je wilt behalen of welke notificaties en herinneringen je op de GTS3 wilt zien.

Bediening
De GTS3 is voorzien van een draaiknop aan de rechter zijkant van de kast. Dit maakt het bedienen een stuk eenvoudiger. Door op de draaiknop te drukken kom je op het beginscherm van de GTS3. Door nog een keer op de draaiknop te klikken kom je in de lijst met beschikbare apps. Door er aan te draaien kun je door de diverse menu’s en schermen scrollen. Uiteraard kun je ook alles bedienen door met je vinger op het scherm te klikken of te swipen. Door naar rechts of links te swipen vanaf je wijzerplaat zie je de stappenteller, je hartslag, het weer, je PAI waarde, je slaapgegevens en je eigen samengestelde scherm met apps, waarna je weer terug komt op de wijzerplaat.

Software
De smartwatch is voorzien van Zepp OS en werkt samen met de bijbehorende Zepp app die beschikbaar is voor zowel Android als iOS. Daardoor is de GTS3 te combineren met Apple Health of Google Fit en kunnen trainingsresultaten eenvoudig worden gesynchroniseerd met apps zoals Strava en Relive. Via de Appstore in de Zepp app kunnen extra apps geïnstalleerd worden, zoals apps om bij te houden hoeveel water je drinkt, wat je BMI is of hoelang je je tanden poetst. Zepp OS is speciaal gemaakt voor smartwatches en is goed op weg om een grote speler te worden. Hier en daar mist nog wat overzichtelijkheid, maar het draait ontzettend soepel en zorgt voor een enorme batterijduur. De GTS3 is voornamelijk gericht op de gezondheid van de drager door middel van de 4-in-1 monitoring mogelijk gemaakt door BioTracker(tm) 3.0. Deze meet in 45 seconden je hartslag, het zuurstofgehalte in je bloed, je stress niveau en je ademhaling.

Verder beschikt de horloge over de Amazfit PAI score, die de 24/7 gemeten gezondheidsdata als een vereenvoudigd getal weer geeft. Hiermee kun je zien wat het niveau is van je fysieke activiteit en of het goed zit met de algehele status van je gezondheid. Studies hebben aangetoond dat als je je PAI score boven de 100 weet te houden de kans op hartfalen en diabetes type 2 afneemt. Ook nog goed om te benoemen zijn de mogelijkheid om de menstruatiecyclus bij te houden en te voorspellen wanneer de ovulatie plaats zal vinden.

Ook houdt de GTS3 je in de gaten tijdens je slaap en zelfs tijdens kleine dutjes achter je bureau of op de bank als die langer dan 20 minuten duren. Hij monitort je lichte-, diepe- en REM slaap. Zo kun je zien wanneer wakker was tijdens de nacht en hoe de kwaliteit was van je ademhaling.

Er zijn meer dan 150 sport modi aanwezig om bij te houden, waarvan de grappigste toch wel is E-sport, misschien om tijdens het gamen bij te houden hoe hoog je hartslag is. De acht populairste sporten herkent de smartwatch uit zichzelf, voor de overige sporten moet je de meting zelf starten. Tijdens onze test hebben we buiten een fietstocht bijgehouden met de GTS3. Na de rit krijg je een mooi overzicht van onder andere de afgelegde afstand, de tijdsduur, gemiddelde hartslag, gemiddelde snelheid, aantal hoogtemeters en de maximale snelheid. Een hoogtekaartje, een kaartje met daarop de afgelegde route, een grafiek met de snelheid en een grafiek met de hartslag tijdens je rit.
Verder is een mooie functie de Virtual Pacer waarmee je tegen jezelf kunt hardlopen zodat je kunt zien of je sneller of langzamer bent dan de vorige keer. Werkt er motiverend.

Conclusie
De Amazfit GTS3 smartwatch is ontzettend eenvoudig in gebruik, biedt een uitgebreide monitoring in combinatie met gezondheid- en sportfuncties. Daarnaast heeft de GTS3 een erg lange batterijduur, vooral in battery saver mode. Hij is voorzien van Zepp OS, werkt samen met Android en iOS-apparaten en is daardoor te combineren met Apple Health of Google Fit. Hierdoor kan de persoonlijke data van de gebruiker eenvoudig worden gesynchroniseerd met apps zoals Strava en Relive. Via de bijbehorende Zepp app kunnen leuke extra apps op de GTS3 gezet worden of de wijzerplaat worden aangepast. Kortom een alleskunner die bij de meeste mensen absoluut in de smaak zal vallen. Bij ons in ieder geval wel.

RECENSIES OVERZICHT
Uiterlijk
10
Robuustheid
9
Installatie
9
Bediening
9
Software
8
Prijs-kwaliteit
10
De Amazfit GTS3 smartwatch is ontzettend eenvoudig in gebruik, biedt een uitgebreide monitoring in combinatie met gezondheid- en sportfuncties. Daarnaast heeft de GTS3 een erg lange batterijduur, vooral in battery saver mode. Hij is voorzien van Zepp OS, werkt samen met Android en iOS-apparaten en is daardoor te combineren met Apple Health of Google Fit. Hierdoor kan de persoonlijke data van de gebruiker eenvoudig worden gesynchroniseerd met apps zoals Strava en Relive. Via de bijbehorende Zepp app kunnen leuke extra apps op de GTS3 gezet worden of de wijzerplaat worden aangepast. Kortom een alleskunner die bij de meeste mensen absoluut in de smaak zal vallen. Bij ons in ieder geval wel.review-amazfit-gts3-smartwatch