Review: NUKI Smart Lock 3.0, Bridge en Power Pack

0

Wat is er niet makkelijker dan dat je gaat hardlopen en je hoeft alleen maar je telefoon of je smartwatch mee te nemen. Met het NUKI Smart Lock 3.0 kan dat. Bij thuiskomst open je de voordeur met met een simpele klik of swipe en als je Auto Unlock hebt ingeschakeld dan gaat zelfs de deur vanzelf open als je er vlakbij bent. Ideaal. Of stel je kind is de huissleutel vergeten, dan kun je vanaf je werk op afstand de deur open doen. Dit kun je ook doen als de postbode een pakket komt afleveren, maar dan moet je die persoon uiteraard wel voldoende vertrouwen om je huis tijdelijk te betreden.

NUKI is ooit begonnen als Kickstarter project van twee broers uit Oostenrijk, Martin en Jurgen Pansy, die zelf ook een hekel hadden aan het vergeten van de huissleutel of sporten met een sleutelbos in je achterzak als je aan het wielrennen bent. Ze haalden binnen 45 dagen maar liefst 385.000 euro op waarmee ze het bedrijf op poten konden zetten. Ondertussen werken er meer dan 100 mensen bij NUKI, zijn ze Europese marktleider in smart toegangsoplossingen, haalden ze tijdens een financieringsronde 20 miljoen euro op en werken ze samen met onder andere AirBNB.

Uiterlijk

De doos oogt erg mooi en ook aan de binnenkant ziet het er allemaal erg netjes uit. Mooie handleiding, fraaie vormgeving. Kortom het straalt luxe uit. Het NUKI Smart Lock zelf is gemaakt van wit mat plastic met een lichtgevende ring die aangeeft of de deur open of gesloten is. De bijbehorende, apart aan te schaffen, NUKI Bridge is ook wit en heeft een mooie klein formaat waardoor hij helemaal niet opvalt als je hem binnen 5 meter van het NUKI Smart Lock in een stopcontact steekt om zo het Smart Lock te kunnen bedienen op afstand wanneer je niet thuis bent.

Robuustheid
Het Smart Lock voelt stevig aan en lijkt tegen een stootje te kunnen. Ook het draaiende gedeelte die er voor zorgt dat de sleutel draait, de sleutel die zich aan de binnenkant bevindt, is zo gemaakt dat alleen de buitenste ring beweegt zonder dat het mechanisme ergens achter kan blijven hangen of dat je je hand er aan kunt bezeren. Heel soms draait het Smart Lock wel maar sluit het slot niet en knippert de ring rood om aan te geven dat er iets mis gegaan is. Nogmaals openen of sluiten lost dat probleem echter meteen op. De meegeleverde onderplaten zijn van hard zwart plastic en voorzien van schroeven en degelijk goed plakkend dubbelzijdig tape. Het Smart Lock klikt zonder haperingen telkens in 1 keer op de onderplaat en zit meteen stevig vast. Het er af halen gaat door een geel palletje in te drukken in het batterij compartiment. Let hierbij wel op dat je het Smart Lock vast houdt, want hij schiet er meteen af. Het klepje van het batterij compartiment is degelijk en zal niet snel breken.

Installatie
De installatie is echt een fluitje van een cent. Steekt je cilinder van het slot voldoende uit dan draai je met het meegeleverde inbussleuteltje met een paar slagen de onderplaat op de deur vast. Mocht je cilinder niet voldoende uitsteken dan zit er ook een onderplaat bij die je met dubbelzijdig plakband vast maakt. Zit de onderplaat op zijn plek dan is het een kwestie van de sleutel in het slot steken, de NUKI module er op klikken, de app downloaden, de software updaten, verbinding maken en een beveiligingscode invoeren. Dat is alles. In minder dan 5 minuten is het NUKI Smart Lock klaar voor gebruik.

Bediening
Je kunt nu de deur open maken terwijl je er voor staat door in de app te klikken of te swipen. Zoals al eerder gezegd erg handig als je gaat sporten en geen zin hebt om je sleutel mee te nemen. Heb je je handen vol dan kun je Auto Unlock instellen zodat de deur vanzelf open gaat als je er vlak bij komt of als je weg gaat dat het slot vanzelf vergrendeld. Ook kun je dus de deur op afstand open maken voor je kind, een bezorger of voor een huurder als je je woning verhuurt via bijvoorbeeld AirBNB. Hiervoor moet je wel de NUKI Bridge aanschaffen. Een klein blok dat je thuis binnen vijf meter van het NUKI Smart Lock in een stopcontact steekt waardoor je NUKI Smart Lock bereikbaar is via het internet. Ben je zelf in huis en wil je naar buiten dan kun je het slot ook ontgrendelen door op de grote witte knop te klikken van het NUKI Smart Lock, waarna het slot gaat draaien. En mocht de batterij leeg zijn dan kun je, als je natuurlijk binnen bent, de ring met de hand rond draaien om de deur te ontgrendelen of te vergrendelen. De lichtgevende ring er omheen geeft aan of het slot open of gesloten is. Iets wat je in de app ook kunt zien, dus je hoeft nooit meer terug naar huis om te controleren of je de deur wel op slot hebt gedaan.

En wat nou als de batterij leeg is. Dan kun je natuurlijk de deur open maken met je sleutel, als je cilinder daar dus geschikt voor is. Je krijgt overigens netjes een melding als de batterijen minder dan 20% zijn in de app of via mail. Ook is de batterij melding zichtbaar op het NUKI Smart Lock zelf doordat de ring rood knippert om de 15 seconden. Het NUKI Smart Lock werkt op 4 AA batterijen maar je kunt ook gebruik maken van het NUKI Power Pack, de oplaadbare variant. Scheelt weer batterijen kopen. De batterijen gaan ongeveer 6 maanden mee, uitgaande van 8 a 10 deuropeningen per dag.

Software
De NUKI app is heel eenvoudig te bedienen en overzichtelijk. Als je de app opent dan zie je op het hoofdscherm een witte ring die overeenkomt met de ring op het Smart Lock. Door te klikken of te swipen kun je het slot openen of sluiten. Zo wordt je huis steeds slimmer. NUKI is onder andere compatible met Apple HomeKit en Google Assistant. Dus je kunt regels instellen waardoor bijvoorbeeld tegen bedtijd de deur automatisch op slot gaat of in de ochtend weer automatisch van het slot gaat. Of stel in de nacht gaat de brandmelder af dan kun je in stellen dat alle lichten in huis aan gaan maar ook meteen dat het NUKI Smart Lock open gaat zodat je meteen naar buiten kunt rennen. In de app kun je extra gebruikers toevoegen die ook het slot kunnen openen of sluiten. Je kunt ook instellen dat deze gebruiker slecht voor een bepaalde periode rechten heeft op het Smart Lock. In de app wordt ook een log bijgehouden waarin je precies kunt zien wie en wanneer het slot heeft geopend of gesloten.

Op- en of aanmerkingen
Enkel maar voordelen dus, hoewel er natuurlijk altijd een paar puntjes van verbetering mogelijk zijn. Zo maakt het open en dicht draaien van het slot via de NUKI best wat geluid. Overdag is dat niet zo’n probleem, maar stel je komt in de nacht thuis dan is stilletjes naar binnen sluipen er niet meer bij. Tenzij je de deur natuurlijk gewoon met de sleutel open maakt. Maar dan komen we meteen bij de tweede aanmerking. In Nederland is het nog niet erg gangbaar dat er 2 sleutels tegelijk in een cilinder passen, dus aan zowel de binnen- als de buitenkant. Het gevolg is dus dat als de NUKI aan de binnenkant aan de deur gemonteerd is, met daarin de sleutel die in de cilinder steekt, je niet meer de deur van de buitenkant met een sleutel open kunt maken omdat de sleutel niet meer in de cilinder past. Je kunt een cilinder waarmee dit wel kan bestellen via NUKI of bij een willekeurige bouwmarkt. Het laatste punt wat we hier willen noemen is toch het gevoel van veiligheid. Het voelt gewoon raar om de deur van je huis te kunnen bedienen met een app, zonder handen of via het internet. Al je waardevolle spullen liggen tenslotte in dat huis. Maar goed dat is misschien een kwestie van wennen. In principe is alles gewoon geheel veilig en secuur. De veiligheidsnormen van het NUKI Smart Lock zijn vergelijkbaar met die van internetbankieren. Dit is ook bevestigd door onafhankelijke veiligheidsinstituten.

Conclusie
Als je eenmaal gewend bent aan het idee dat je je voordeur opent met je smartphone, smartwatch of zelfs zonder handen, dan is het NUKI Smart Lock 3.0 een super handige oplossing voor het open en dicht doen van je deur zonder sleutel. Vooral als je gaat sporten of als je je handen vol hebt. Ook het op afstand bedienen van je deur, of het op afstand kunnen controleren of je deur wel op slot zit, is erg handig. Verder past de NUKI perfect in een smart home doordat je het Smart Lock kunt opnemen in allerlei regels, zoals automatisch sluiten in de avond of ontgrendelen als de brandmelder af gaat. Voor woning verhuurders is het NUKI Smart Lock ideaal voor het tijdelijk toegang geven tot de huurwoning zonder dat er een fysieke sleuteloverdracht hoeft plaats te vinden.

RECENSIES OVERZICHT
Uiterlijk
10
Robuustheid
9
Installatie
10
Bediening
8
Software
9
Prijs-kwaliteit
8
Als je eenmaal gewend bent aan het idee dat je je voordeur opent met je smartphone, smartwatch of zelfs zonder handen, dan is het NUKI Smart Lock 3.0 een super handige oplossing voor het open en dicht doen van je deur zonder sleutel. Vooral als je gaat sporten of als je je handen vol hebt. Ook het op afstand bedienen van je deur, of het op afstand kunnen controleren of je deur wel op slot zit, is erg handig. Verder past de NUKI perfect in een smart home doordat je het Smart Lock kunt opnemen in allerlei regels, zoals automatisch sluiten in de avond of ontgrendelen als de brandmelder af gaat. Voor woning verhuurders is het NUKI Smart Lock ideaal voor het tijdelijk toegang geven tot de huurwoning zonder dat er een fysieke sleuteloverdracht hoeft plaats te vinden.review-nuki-smart-lock-3-0-bridge-en-power-pack