The Carlyle Group neemt ontwikkelaar van RuneScape-franchise over

0

Wereldwijde investeringsmaatschappij The Carlyle Group (NASDAQ: CG) heeft Jagex overgenomen, een toonaangevende ontwikkelaar en uitgever van videogames. De voorwaarden van de transactie zijn niet bekendgemaakt.

Jagex heeft ruim 450 mensen in dienst en heeft zijn hoofdkantoor in Cambridge, Verenigd Koninkrijk. Het is daarmee een van de grootste en meest succesvolle Britse videogamestudio’s. Het bedrijf staat het meest bekend om de online-game-franchise RuneScape, die sinds zijn lancering 20 jaar geleden bijna 300 miljoen spelers wist aan te trekken en ruim 1 miljard dollar opbracht. De games zijn zeer populair en worden door een actieve community van miljoenen spelers over de hele wereld gespeeld.

The Carlyle Group is een van ’s werelds grootste en meest gediversifieerde wereldwijde beleggingsondernemingen met een beheerd vermogen van 230 miljard dollar. Carlyle gaat zijn wereldwijde netwerk, expertise en middelen inzetten om Jagex te ondersteunen. Jagex zal met behulp van extra investeringen in R&D en meer contentreleases de RuneScape-franchise verder ontwikkelen. Ook lanceert Jagex nieuwe titels om het portfolio te diversifiëren en in contact te komen met een nog bredere community. Het vermogen voor de investering werd verstrekt door de fondsen Carlyle Partners (CP) VII en Carlyle Europe Technology Partners (CETP) IV.

Phil Mansell, CEO van Jagex, zegt: “Ik ben zo trots dat Jagex samenwerkt met Carlyle. Het is een prestigieuze investeringsgroep die gelooft in het potentieel van Jagex en in onze visie op groei. En ons gaat ondersteunen bij het versnellen van onze meerjarige groeistrategie. We blijven onze gameteams uitbreiden om meer geweldige content te maken voor RuneScape en Old School RuneScape. Ook gaan we door met het creëren van spannende ervaringen voor onze spelers, het laten groeien van onze wereldwijde gemeenschappen, en het bouwen van nieuwe games om het RuneScape-universum uit te breiden en verder te verkennen. Daarnaast zetten we onze expertise in zodat we third-party-games van gelijkgestemde online game-ontwikkelaars kunnen publiceren en blijven we investeren in de ongelooflijke technologie en het talent dat dit alles mogelijk maakt.”

Patrick McCarter, Managing Director van Carlyle, voegt hieraan toe: “De wereldwijde markt voor videogames is groot en groeit. Daarbinnen is de wereldwijde Massively Multiplayer Online Role-Playing Game (MMORPG) subsector bijzonder aantrekkelijk. We zijn onder de indruk van de marktpositie van Jagex, de sterke groei van de omzet, het marktaandeel, en de ervaring en passie van het team”.

Michael Wand, Managing Director van Carlyle, zei: “RuneScape is een van de meest duurzame RPG-franchises en heeft een fantastische en toegewijde playerbase. We kijken ernaar uit om de volledige middelen van Carlyle te gebruiken om Phil en zijn team te ondersteunen om de bestaande RuneScape-franchise verder te laten groeien en om nieuwe, spannende franchises te lanceren. Wij geloven dat Jagex met verdere investeringen en innovatie kan voortbouwen op zijn positie als een van de meest opwindende videogame-ontwikkelaars voor zowel bestaande als nieuwe generaties MMORPG-spelers”.