Xiaomi luidt nieuwe jaar in met geïntegreerde 5G X AIoT-strategie

0

Xiaomi, het technologiebedrijf met in de kern betaalbare smartphones en slimme hardware, kondigt voor 2021 een strategie aan waarbij het 5G zoveel mogelijk integreert met AIoT. In een jaar waarin het 5G-netwerk in Nederland breder uitgerold wordt, zet Xiaomi zo zijn missie voort om de nieuwste technologie toegankelijk te maken voor iedereen.

We starten 2021 in corona-modus. Ons huis is zowel onze werkplek als de plek waar we koken, studeren en gezellig samenzijn en moet dus entertainment én functionaliteit bieden voor al deze activiteiten. Connectiviteit vormt hierbij vaak een grote uitdaging. De beschikbaarheid van 5G in Nederland lost dat probleem op. Zeker nu Xiaomi komt met een strategie die AIoT en 5G integreert en met zijn 5G smartphones – van instapniveau tot meer high-end modellen – iedereen de kans biedt om de voordelen van de nieuwe 5G technologie te ontdekken.

AIoT en 5G

Het internet der dingen (IoT) omvat de vele slimme apparaten waarmee we ons leven makkelijker maken door middel van technologie. Denk hierbij aan smartphones, smart speakers en andere smart home en smart mobility devices. Op dit moment vereisen deze toestellen vaak nog veel input van de gebruiker om echt goed te werken. Daarom zet Xiaomi het komende jaar nog meer in op de Artificial Intelligence of Things (AIoT) of de slimmere versie van het Internet der Dingen. Het doel van Xiaomi is het handmatig bedienen van apparaten te elimineren en consumenten zo toe te laten alledaagse taken die ze vervelend vinden of die veel tijd vragen, probleemloos en veilig aan apparaten te delegeren. Dit kan door apparaten onze gewoontes in kaart te laten brengen en aan elkaar door te geven hoe en wanneer ze moeten functioneren.

Met de beschikbaarheid van 5G in Nederland, zet Xiaomi een grote stap in het verwezenlijken van dit doel. 5G zorgt er immers niet enkel voor dat we sneller en beter verbonden zijn maar biedt ook een betere interconnectiviteit tussen verschillende devices – smartphones én andere apparaten. Bovendien kan het alle verschillende toepassingen van de technologie ondersteunen en grote hoeveelheden data verwerken. En dat is precies wat nodig is.

Xiaomi AIoT-producten

Xiaomi beschikt over een heel ecosysteem van slimme AIoT producten en 5G smartphones die consumenten het leven makkelijker maken. In 2020, registreerde het bedrijf zo wereldwijd 289 miljoen IoT apparaten. Dat zijn er 35,8% meer dan het jaar voordien. Daarnaast steeg het aantal mensen met vijf of meer aangesloten IoT apparaten met 59%. Ook blijkt uit de jaarlijkse GfK Smart Home Monitor 2020* dat tijdens de lockdown van 2020 de verkoop van smarthome apparaten met 500-700% steeg.

Innovatie dankzij 5G

Xiaomi wil met zijn geïntegreerde AIoT en 5G strategie niet enkel technologie toegankelijk maken voor iedereen, maar ook bijdragen tot innovatie. Zo ziet het bedrijf tal van mogelijkheden om AIoT en 5G in te zetten voor de verdere ontwikkeling van een gezondere en veiligere levensstijl, bijvoorbeeld door contactloze identificatie- en beveiligingssystemen die gebruik maken van gezichtsherkenning. Iets wat – zeker in tijden van een wereldwijde pandemie – belangrijk is. Anderzijds kunnen AIoT en 5G ook helpen bij het detecteren van virussen en het beperken van de verspreiding ervan door bijvoorbeeld identificatie van mensen die geïnfecteerd zijn of het communiceren met mensen met wie zij in contact zijn geweest.

Daarnaast is Xiaomi ervan overtuigd dat de markt voor AIoT-oplossingen die inzicht geven in gezondheidsgegevens, de komende jaren aanzienlijk zal groeien. Tal van consumenten gebruiken op dit moment al wearables zoals de Mi Smart Band of Mi Watch om een idee te krijgen van hun persoonlijke gezondheid. De vraag naar deze en andere apparaten gericht op het opvolgen van gezondheid zal blijven stijgen. AIoT kan ook hier helpen door sensoren met elkaar te verbinden en zo als één systeem te functioneren en een completer beeld te geven.