De Internetmarathon: Een 12-uur durend gesprek over een halve eeuw internet: waar staan we nu?

0

Op zondag 15 maart duiken De Balie en Bits of Freedom met meer dan 30 nationale en internationale gasten in 50 jaar internet: wat heeft het ons opgeleverd? Welke prijs moeten we ervoor betalen? In een 12-uur durend programma onder leiding van Bits of Freedom-directeur Evelyn Austin en De Balie-directeur Yoeri Albrecht onderzoeken we alle krochten van het world wide web. Van de kabels onder de grond naar de satellieten in de ruimte – en van de meest-bezochte pagina’s naar het dark web. We verwelkomen politici, filosofen, early adopters en de generatie die zich een leven zonder het internet niet meer voor kan stellen.

Met o.a. Wit-Russische internetscepticus Evgeny Morozov, directeur en oprichter van Waag Amsterdam Marleen Stikker, Brits journalist en auteur Peter Pomerantsev, filosoof Miriam Rasch, Tweede Kamerlid Kathalijne Buitenweg, ethisch hacker Zawadi Done, en nog vele, vele anderen. Met muziek van Spinvis en The Smartphone Orchestra en internetkunst van Rafaël Rozendaal. Kijk voor het volledige programma op: De Internetmarathon.

In de beginjaren dachten we dat het internet meer democratie, emancipatie en verbondenheid zou brengen. Wat is er overgebleven van dat hoopvolle begin, waar dreigt het nu mis te gaan, en hoe zal het internet onze toekomst veranderen? We bespreken cyberwars en algoritmen die perverse prikkels belonen aan de ene, en emoji en subculturen aan de andere kant. Nog nooit konden mensen elkaar zo snel en makkelijk bereiken als nu, en tegelijkertijd stond privacy nog nooit zo onder druk. In 6 rondes onderzoeken we de relatie tussen het internet en de rechtsstaat, economie, filosofie, kunst, mensenrechten, het verleden, het heden en de toekomst.

De Interviewmarathon duurt van 12:00 tot 00:00. De interviews duren telkens anderhalf uur, waarna er tijd is om wat te eten en drinken te halen en te luisteren naar muziek van Spinvis en andere bands.