Actieplan Techleap.nl gelanceerd

0
Constantijn van Oranje

Techleap.nl heeft vanmiddag in het Louwman Museum in Den Haag in aanwezigheid van minister-president Mark Rutte en staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat Mona Keijzer, het Techleap.nl actieplan gepresenteerd. Met dit plan wil Techleap.nl Nederland transformeren tot een land dat leiders in tech in staat stelt om grote bedrijven op te bouwen die een positieve impact op de wereld hebben. De ambities voor 2023 liggen hoog,  maar volgens Techleap.nl is dit nodig om het beste ecosysteem van Europa te worden: 15% méér internationaal succes voor Nederlandse scaleups, jaarlijks €10 miljard extra venture capital beschikbaar voor tech scale-ups, 25% minder moeilijk te vervullen software developers vacatures, 2x zoveel startups en scale-ups in deeptech en versnelde groei voor de 250 meest veelbelovende scale-ups in Nederland in 2023.

Techleap.nl is onderdeel van een grotere ambitie van de overheid om de groei en ontwikkeling van scale-ups te versnellen en van Nederland het beste ecosysteem van Europa te maken. Om daar te komen, zal Techleap.nl op basis van data-inzichten samen met het ecosysteem nieuwe en bestaande programma’s en initiatieven ontwikkelen en versnellen. Deze moeten de toegang tot kapitaal, potentiële klanten, technologie en talent voor techleiders verbeteren. Deze toegang is nu vaak lastig, te complex en beperkt. Dit staat de snelle groei van scale-ups in de weg en zorgt er nu voor dat de ambitie van het kabinet om van Nederland het beste ecosysteem in Europa te maken, niet wordt gehaald.

Groeiprogramma beste 250 scaleups van Nederland
Acties die Techleap.nl in 2020 gaat nemen, zijn onder andere: samen met pensioenfondsen, banken en de overheid nieuwe manieren van financiering aanboren, Nederlandse scale-ups beter op weg helpen in het buitenland en meer buitenlands en divers talent aantrekken. Onderdeel van de plannen is ook de start van een groeiprogramma voor de 250 meest belovende scale-ups van Nederland, het Access programma. Hiermee krijgen ze toegang tot internationale netwerken, specifiek tot kapitaal, talent en markten. De zoektocht naar deze top 250 werd vanmiddag ook officieel geopend.

Nieuwe RvT: Corinne Vigreux, Steven Schuurman, Gillian Tans, Jaap Beernink
Naast Premier Mark Rutte en Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat, Mona Keijzer, spraken onder anderen ook Special Envoy Constantijn van Oranje op het jaarevenement. De 150 aanwezige investeerders, beleidsmakers, scale-ups en academia werden opgeroepen om een extra stap te zetten om Nederlandse techleiders te empoweren. Daarnaast werd de nieuwe Raad van Toezicht van Techleap.nl voorgesteld. Deze zal bestaan uit Corinne Vigreux (TomTom), Steven Schuurman (Elastic), Gillian Tans (Chairwoman Booking.com), Jaap Beernink (Novel-T) samen met een vertegenwoordiger van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

Special Envoy van Techleap.nl, Constantijn van Oranje: “Technologie is essentieel voor de toekomstige groei en concurrentiekracht van Nederland, maar mensen stimuleren innovatie en bouwen bedrijven van wereldklasse. Ze maken veranderingen mogelijk en vinden oplossingen voor de zwaarste uitdagingen in de wereld. We willen deze slimme koppen kracht ‘empoweren’ en ze voorzien van het best mogelijke innovatie-ecosysteem en ondersteunende infrastructuur. Met dit plan hebben we de lat hoog gelegd, nu roepen we het ecosysteem op om samen met ons de doelstellingen te bereiken.”

Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat, Mona Keijzer: “Nederland heeft de ambitie om een van de beste startup- en scale-up ecosystemen van de wereld te zijn. Onze innovaties kunnen bijdragen aan het oplossen van mondiale, maatschappelijke problemen, terwijl ze tegelijkertijd onze economie sterk en concurrerend houden. Daarom investeer ik de komende vier jaar 65 miljoen euro om startups en scale-ups te helpen groeien. Techleap.nl zal een krachtige motor zijn om onze ondernemers te ondersteunen, bijvoorbeeld in het vinden van geschikt personeel en het aantrekken van investeerders – zowel in eigen land als daarbuiten.”

Voorzitter Raad van Toezicht, Corinne Vigreux: “De ondernemersgeest, can-do mentaliteit en het ambitieniveau in Nederland is zeer hoog. Als ondernemer weet ik hoe lastig het is om je bedrijf de laten groeien en schalen. Als we het ecosysteem naar een hoger niveau willen tillen, is het nu tijd om in actie te komen. Ik ben zeer vereerd om mijn ervaring in te zetten om bij te dragen aan de missie van Techleap.nl, en gezamenlijlk een leap forward te zetten.”