BREIN trekt stekker uit meer dan 80% van de Russische illegale streaming sites

0

Vorige week vrijdagochtend betekenden deurwaarders gelijktijdig ex parte rechterlijke bevelen bij vijf hosting providers. Drie daarvan bij Nederlandse bedrijven en twee bij ogenschijnlijk buitenlandse bedrijven waarvan de servers in Nederland staan. Doel van de actie is de dienst Moonwalk.cc die meer dan 80% van de illegale Russische streaming websites bedient. De top 50 van die sites hadden tezamen 90 miljoen unieke gebruikers per maand, goed voor maandelijks 395 miljoen bezoeken. Maandagochtend waren de sites nog altijd down met uitzondering van enkelen die deels andere illegale bronnen hebben gevonden.

“De afsluiting van 80% illegale streaming sites was wel een verrassing voor veel Russen dit weekend. Recent onderzoek concludeerde dat 91% illegaal downloadt.”

De actie werd uitgevoerd door BREIN in samenwerking met de Motion Picture Association (MPA) en de Alliance for Creativity and Entertainment (ACE). Naast Anglo-Amerikaanse en andere buitenlandse films en series werden ook Nederlandse films door Moonwalk en haar klanten benadeeld, zoals “Bankier van het Verzet”, “Michiel de Ruyter” en “Zwartboek”.

Moonwalk beheerde onder andere een database met illegale kopieën van meer dan 26.000 films en 10.000 series. Een screenshot van de site meldt dat de dienst is “neergehaald door BREIN en nooit meer terugkomt”.

Het rechterlijk bevel dat BREIN tegen de hosting providers haalde, vereiste directe afsluiting van de servers van Moonwalk alsmede bewijsbeslag op relevante klantgegevens, op verbeurte van dwangsommen van respectievelijk 10.000 euro per dag en 2.500 euro per uur.

“Nederland verleent onderdak aan veel illegale download- en streamingdiensten. Benadeelde rechthebbenden vragen daarvoor aandacht van de autoriteiten en van Nederlandse hosting providers zelf,” zegt BREIN directeur Tim Kuik. “De strijd tegen piraterij is wereldwijd en wij gaan achter de beheerders van illegale diensten aan, hun hosting infrastructuur en andere tussenpersonen die hen ondersteunen.”

Piraterijbestrijding gaat over een gezond ecosysteem voor productie, distributie en bescherming van content voor het publiek.

“Effectieve bestrijding van piraterij vereist sterke bondgenoten op wereldwijd en nationaal niveau,” zegt Jan van Voorn, Executive Vice President and Chief of Global Content Protection van de MPA. “Deze actie van BREIN, ACE en de MPA is een belangrijke overwinning en nog een stap naar het behoud van een gezond en levendig ecosysteem waarin de creatieve gemeenschap content kan produceren, distribueren en beschermen zodat het publiek ervan kan genieten.