DENSO en BlackBerry introduceren geïntegreerd HMI-platform voor auto’s

0

DENSO Corporation en BlackBerry Limited presenteren vandaag het eerste geïntegreerde HMI (Human Machine Interface) digitale cockpitsysteem. De technologie wordt aangedreven door BlackBerry QNX en is inmiddels geïnstalleerd in de eerste voertuigen van de Japanse autofabrikant Subaru. DENSO ‘Harmony CoreTM’, zoals de technologie heet, is vanaf komende herfst als eerste beschikbaar in de Verenigde Staten in de nieuwe 2020 Subaru Legacy en Outback.

De digitale cockpitoplossing, ontwikkeld door BlackBerry en DENSO in samenwerking met Subaru, maakt gebruik van BlackBerry QNX® Hypervisor (virtualisatie)-technologie om het geïntegreerde beheer van HMI-systemen in voertuigen mogelijk te maken. Deze mix van geavanceerde software en menselijke interactie zorgt voor een naadloze gebruikerservaring, zeker nu datagedreven connected auto’s steeds meer realiteit lijken te worden.

Huidige voertuigen zijn uitgerust met meerdere HMI-systemen, waarvoor meerdere apparaatspecifieke besturingssystemen nodig zijn om deze samen te laten werken. Doordat besturingssystemen onafhankelijk van elkaar door meerdere microcontrollers worden aangestuurd, is het niet mogelijk om deze besturingssystemen te combineren en coördineren om zo beeld en geluid op een uniforme manier weer te geven. De BlackBerry QNX Hypervisor-technologie zorgt er juist voor dat een aantal besturingssystemen met verschillende kenmerken onafhankelijk van elkaar kunnen functioneren. Daarnaast bewerkstelligt deze technologie de integratie met één microcomputer.

“Software is de dragende kracht achter het ontwerp van de nieuwste automodellen”, zegt John Wall, SVP en General Manager van BlackBerry QNX. “Auto’s worden steeds afhankelijker van data en verder geautomatiseerd. De geïntegreerde software in de auto moet daarom functioneel, veilig en betrouwbaar zijn. BlackBerry is marktleider op het gebied van autotechnologie en is enthousiast om samen met DENSO ’s werelds eerste geïntegreerde digitale cockpitsysteem op de markt te brengen in de nieuwste voertuigen van Subaru. Fabrikanten kunnen nu voordeel halen uit een belangrijke trend in de sector: de snelgroeiende vraag naar een veilige, feilloze en digitale ervaring in de auto.”

Volgens Data Bridge Market Research wordt de waarde van de wereldwijde markt voor digitale cockpits voor auto’s in 2026 geschat op €37,3 miljard. Het onderzoek toont daarnaast aan dat de groei in de Advanced Driver Assistance Systems (ADAS)-markt en de stijgende vraag naar elektrische auto’s belangrijke factoren zijn voor de groei van deze markt.

“We zijn erg blij om een van de eerste geïntegreerde HMI-platforms ter wereld te kunnen presenteren samen met BlackBerry en Subaru”, zegt Atsushi Hayashida, Director, Head of Cockpit Systems Business Unit bij DENSO. “Door de stroomversnelling waar de technologie voor zelfrijdende en elektrische auto’s nu in zit, gaat de waarde van auto’s significant veranderen. Door onder andere samen te werken met andere bedrijven en onderzoeksinstellingen en de technologie te verfijnen, creëert DENSO nieuwe waarde voor de wereldwijde Smart Mobility samenleving.”

“Subaru staat symbool voor innovatie, kwaliteit en het bouwen van betrouwbare voertuigen waar klanten op kunnen vertrouwen”, zegt Tatsuya Okuno, Vice President en Chief General Manager of Engineer DIV.1 van Subaru Corporation. “Samen met DENSO en BlackBerry zijn we enthousiast om de geïntegreerde HMI-cockpitsystemen in de compleet nieuwe Subaru Legacy en Outbacks (Amerikaanse modellen) te introduceren. Dit is een wereldprimeur op het gebied van nieuwe digitale auto-ervaringen dat feilloos het cluster, de hoofdunit, het infotainmentsysteem en de entertainmentschermen combineert met de veiligheid waar Subaru bekend om staat. We zijn verheugd om de Harmony Core HMI-technologie verder uit te rollen in toekomstige automodellen in samenwerking met BlackBerry en DENSO.”

Subaru is de eerste autofabrikant ter wereld die in samenwerking met andere partijen een digital cockpitplatform – voorzien van BlackBerry QNX Hypervisor – commercieel beschikbaar stelt. Vanaf september 2019 gaan verschillende autofabrikanten over de hele wereld gezamenlijk nieuwe automodellen introduceren met deze geïntegreerde HMI-oplossing.

Voor meer informatie over het BlackBerry QNX-platform, bezoek: www.blackberry.com/qnx.