Nog altijd veel Nederlanders online via openbare (onveilige) wifi-netwerken

0

Uit het  Nationaal Cybersecurity Bewustzijnsonderzoek 2018, uitgevoerd in het kader van de jaarlijkse awareness-campagne ‘Alert Online’, blijkt dat 38% van de Nederlanders met zijn laptop online gaat via openbare wifi. Met de smartphone is dat 31%. Openbare wifi-netwerken op vliegvelden, in restaurants en op campings zijn voor iedereen toegankelijk, dus ook voor cybercriminelen. Daarom zijn ze niet veilig, zelfs niet als het netwerk een wachtwoord heeft.

Hoe werkt het precies?
Als je inlogt op een openbaar wifi-netwerk met je telefoon, laptop of tablet kunnen cybercriminelen toegang krijgen tot je apparaat en dus tot je persoonlijke gegevens. Ze kijken mee met wat je doet en loggen in op je Facebook- of DigiD-account. Je voorkomt dit door je apparaten goed in te stellen voordat deze verbinding maakt met het openbare netwerk. Hiermee beperk je het risico dat cybercriminelen aan de haal gaan met jouw persoonlijke gegevens.

VPN-verbinding
Een van de manieren om wel veilig online te gaan via openbare wifi is met een VPN-verbinding. Dit is een extra laag over het openbare netwerk heen die versleuteld is en zorgt ervoor dat je veilig kunt internetten. Verontrustend is dat uit het onderzoek ook blijkt dat een derde die zijn laptop gebruikt daarbij nooit gebruik maakt van een VPN-verbinding. Bijna de helft van de smartphone gebruikers gebruiken nooit VPN-verbindingen.

Hoe maak je wél veilig verbinding met een openbaar wifi-netwerk? Bekijk deze tips

 • Voorkom dat je telefoon, laptop of tablet automatisch verbinding maakt met een openbaar netwerk.
  Schakel de optie ‘vragen om verbinding’ aan of zet je wifi-verbinding uit.
 • Zet in plaats van wifi altijd je 3G- of 4G-verbinding aan, dit is veiliger.
  Wil je toch een openbaar netwerk gebruiken? Doe op dat moment geen bankzaken via de website of andere online activiteiten waar persoonsgegevens aan te pas komen. Bezoek alleenwebsites die beveiligd zijn met een SSL-certificaat. Dit zie je aan ‘https://’ in de url en een groen slotje in je browser. Installeer geen software-updates als je verbinding hebt met een openbaar netwerk.
 • Wil je optimaal veilig gebruikmaken van een openbaar netwerk? Installeer dan een VPN (Virtual Private Network) op je apparaat.
  Dit is een extra laag over het openbare netwerk heen, die versleuteld is. Eerst maak je verbinding met het openbare netwerk en daarna zet je de VPN aan. Je kunt dan gerust bankzaken doen of internetten zonder dat iemand anders toegang heeft tot jouw persoonlijke gegevens. VPN-apps zijn beschikbaar voor zowel Android-toestellen als voor iPhones.
 • Verwijder openbare netwerken die je hebt gebruikt altijd uit je apparaten.
  Cybercriminelen kunnen het openbare wifi-netwerk van een café dat je eerder bezocht dupliceren, zelfs als je niet meer bij het café bent. Verwijder de netwerken door naar je wifi-instellingen te gaan en de optie ‘netwerk vergeten’ te kiezen.

Bekijk hoe Lieke van Lexmond slachtoffer werd van Hackman via openbare wifi
Hackman ontfutselde privégegevens van presentatrice en actrice Lieke van Lexmond via een openbaar wifi-netwerk. Bekijk de video! Benieuwd hoe je draadloze apparaten die gebruikmaken van wifi beveiligt? Check onze handige beveiligingstips.