Translate blijkt niet zo betrouwbaar als taalcursus

0
Portrait of cheerful girl holding mobile phone in the street

Durf jij het versieren aan Translate apps toe te vertrouwen? Met behulp van machine learning worden Translate apps ooit een keer de vervanging van het zelf spreken van een taal. Uit onderzoek van NHA thuisstudies blijkt echter dat op dit moment 52% van de ondervraagden niet tevreden is met de functionaliteiten van de beschikbare Translate apps. Ondanks wantrouwen gebruikt toch 57% van de respondenten een vertaalapp om zichzelf verstaanbaar te kunnen maken in een andere taal. Is dat wel zo’n goed idee?

Opvallende trend
Afgelopen jaren werden er opvallend veel taalcursussen gevolgd rondom de zomervakantie. Er was zowel een toename vlak voor de zomervakantie als vlak daarna. NHA was benieuwd naar de reden van deze opvallende trend. Daarom deden zij een onderzoek onder 1089 mensen die ooit een taalcursus hebben gevolgd.

De taal van de liefde
Uit het onderzoek blijkt dat 38% van de respondenten aangaf een taalcursus gevolgd te hebben voor de liefde. Deze liefde werd bijvoorbeeld op vakantie gevonden, via online dating of ze liepen de buitenlandse liefde tegen het lijf in Nederland. De vraag is natuurlijk hoe er dan gecommuniceerd wordt als men elkaar voor het eerst ontmoet. NHA vroeg dit aan de cursisten. Hieruit blijkt dat dan toch vaak een Translate app/website voor wordt gebruikt. Opvallend, wat maar liefst 52% van de respondenten gaf aan dat zij een vertaal app helemaal niet vertrouwen.

Koolmezen of borsten
Natuurlijk is het in het begin van een relatie grappig om taalfoutjes te maken en elkaars taal te leren. Na verloop van tijd wordt normaal communiceren toch wel essentieel. Stel je voor dat je je schoonouders voor het eerst ontmoet en je wilt vertellen dat je buurvrouw mooie koolmezen heeft in het Engels. Probeer de zin ‘mijn buurvrouw heeft mooie koolmezen’ maar te vertalen in Google Translate. Awkward!

Indruk maken?
Wil je buitenlandse liefde toch een kans geven? Kijk dan eens op de website van NHA. Hier staan effectieve versierzinnen in diverse talen.