24 procent Nederlanders doet nog aan illegaal downloaden

0

Nog​ 24% van de Nederlanders heeft het afgelopen jaar illegaal films, series, muziek of games gedownload aldus het ‘Consumer Insights’ panel van Telecompaper. Als oorzaak van de daling worden zowel de harde aanpak van illegale content als de opmars van betaalbare alternatieven genoemd.

12% geeft aan dat het makkelijker is geworden betaalde content te vinden, 8% vindt illegale content steeds moeilijker te vinden en 4% wijt dit​ (al)​ aan het blokkeren van illegale sites.

BREIN merkt op dat dit laatste ​waarschijnlijk het begin van een trend is omdat internet providers pas sinds kort de toegang tot maar één site (The Pirate Bay) blokkeren. Ziggo en XS4ALL doen dit pas sinds eind september vorig jaar en de overige grote providers sinds eind januari van dit jaar. Een en ander op bevel van de rechter.
“Het is dus te verwachten dat het percentage illegale downloaders verder zal dalen”, zegt BREIN directeur Tim Kuik.

De Alexa ranking van The Pirate Bay geeft aan dat het Nederlands bezoek aan deze populairste illegale site sinds de blokkering fors is gedaald. De ranking was 40 voor de blokkering door Ziggo en XS4ALL en daalde daarna naar 83. Na de blokkering door de overige providers is die daling​ recent​ doorgezet naar 145.

“Na de ervaring met de eerdere blokkering tussen 2012 en 2014 toen het Nederlands bezoek aan The Pirate Bay met meer dan 80% daalde, is dit opnieuw een duidelijke aanwijzing dat blokkering van toegang door internet access providers een aanmerkelijke invloed op bezoekersaantallen heeft​,” aldus Kuik. “Het omzeilen van blokkering vergt dat gebruikers willens en wetens actie moeten ondernemen ​als zij ​toch illegaal willen downloaden. ​Dat gaat de meeste mensen te ver.​”