Eerste zelfvarende boot vaart door de Amsterdamse grachten

0

Amsterdams Big Data bedrijf Xomnia lanceert de self-driving boat
De auto industrie is hard op weg met de eerste zelfrijdende auto’s. Maar hoe zit dat op het water? Er vaart nu een eerste zelfvarende boot in de Amsterdamse grachten die volledig werkt op basis van artificial intelligence. Een wereldwijde primeur! Big data bedrijf Xomnia bewijst dat je een self-driving boat kan maken met een minimaal budget, vijf camera’s en een deep learning toepassing.

Van reddingssloep naar self-driving boat
In 2016 kocht Xomnia een oude reddingssloep waarmee ze in de zomer door Amsterdam varen. De ene na de andere kras op de drukke grachten bracht initiatiefnemer Pieter Boon, partner bij Xomnia, op het idee om de boot zelfvarend te maken. ‘Als big data bedrijf moeten we toch zelfvarende technologie kunnen ontwikkelen?’ stelde Pieter. ‘Paul van Hagen, deep learning fanaat, was op zoek naar een nieuwe uitdaging en al snel werd het idee van de self-driving boat omgezet naar een project.  Waar andere autonome voertuig projecten vaak miljoenen investeren en gebaseerd zijn op robotica was het voor ons de uitdaging om met een beperkt budget de boot zelfvarend te krijgen op basis van artificial intelligence’ zegt Pieter.

De artificial intelligence handelt op intuïtie
Paul legt uit dat met behulp van vijf camera’s de omgeving van de boot in kaart wordt gebracht. ‘De beelden die vanuit de camera’s binnenkomen op de computer zijn de ogen van de boot en worden direct aan het deep learning netwerk doorgegeven. Een deep learning netwerk is geïnspireerd op het functioneren van de hersenen. ‘De artificial intelligence werkt daarmee in essentie net als de mens zelf. Zo handelt de boot naar opgedane ervaring. Op basis van de data die verzameld is tijdens het varen heeft de technologie zichzelf aangeleerd welke bewegingen de boot moet maken. Voor- of juist achterwaarts, naar links of naar rechts. Zo vaart de boot volledig zelfstandig. Wel hebben we een noodknop, grapt Pieter, hiermee neemt de schipper direct de controle van het systeem over.

Doorontwikkeling
Nu is het een kwestie om de artificial intelligence verder door te ontwikkelen. Hoe meer vaaruren de boot maakt, hoe beter de boot vaart zegt Pieter. ‘De technologie gaan we samen met Shipping Factory doorontwikkelen in de binnenvaart.’

We hopen met onze self-driving boat de ontwikkeling in de autonome maritieme sector vooruit te duwen. En stiekem ook wel een kleine statement te maken. Met een pragmatische insteek en de juiste mensen aan boord, heb je geen miljoenen nodig om innovaties te realiseren.