Samsung SeeColors-app voor QLED TV geeft kleurenblinden volledige kleurervaring

0
Samsung lanceert de SeeColors-app voor QLED TV’s om ook mensen met kleurenblindheid een volledige kleurervaring te geven. Wereldwijd zijn bijna 300 miljoen mensen kleurenblind, terwijl de meerderheid van hen zich hier niet van bewust is. Via een app op de smartphone ontdek je of je last hebt van kleurenblindheid. Mocht dat zo zijn, dan worden gelinkte schermen zo ingesteld dat je kunt genieten van het volledige kleurenspectrum. Zo heb je, ook bij kleurenblindheid, de kijkervaring zoals die door de makers bedoeld is. De SeeColors-app werkt voor alle Samsung QLED TV’s die zijn voorzien van de laatste software en is beschikbaar op de Samsung Galaxy Note8, S8(+), S7, S7 edge, S6, S6 edge en S6 edge+.  
Samsung gebruikt technologie om het dagelijks leven van mensen zo aangenaam mogelijk te maken,” zegt Tonnie van Schijndel, Senior Marketing Manager TV en Audio van Samsung Nederland. “De lancering van SeeColors voor QLED TV is daarvan een nieuw voorbeeld. Meer mensen dan we denken hebben last van kleurenblindheid. Via de app ervaren zij wellicht voor het eerst het volledige kleurenpalet.”

Wereldwijd kampt ongeveer 8% van de mannen en 1% van de vrouwen met kleurenblindheid, blijkt uit onderzoek in Europa en Noord-Amerika*. De meerderheid van de mensen met kleurenblindheid is zich hier echter niet van bewust. Ook hebben ze geen idee hoe het hun levenskwaliteit beïnvloedt. Via de SeeColors-app op TV en smartphone ontdek je eenvoudig of je kleurenblind bent en, zo ja, welke type kleurenblindheid je hebt. Vervolgens past je QLED TV de scherminstellingen zo aan dat je het beste kijkresultaat hebt met een volledige ervaring van het kleurenspectrum.

Bij de ontwikkeling van de app werkte Samsung samen met professor Klara Wenzel van de Technische Universiteit van Boedapest en het Hongaarse bedrijf Colorlite®. Colorlite® heeft twintig jaar ervaring in het werken met mensen met kleurenblindheid. De speciale Colorlite Test of C-Test stelt vast wat de afwijking is en hoe de scherminstellingen moeten worden aangepast om het volledige kleurenspectrum te ervaren. Met de SeeColors-app wordt de kennis van Colorlite® voor het eerst gebruikt in TV’s.

De SeeColors-app is gratis te downloaden in de Samsung Smart Hub op QLED TV’s met de nieuwste software en in de Google Play Store voor smartphones.

*Cijfers gebaseerd op Fletcher, R. & Voke, J. (1985) Defective colour vision: fundamentals, diagnosis and management. Adam Hilger, Bristol.