Nederlandse innovatie maakt rechtstreeks doneren aan zorgbehoevende Keniaanse gezinnen mogelijk

0

Met de campagne Jij.doetmee introduceert HealthConnect als eerste Nederlandse organisatie een platform dat een rechtstreekse manier van doneren voor gezondheidszorg mogelijk maakt. Sinds 2007 is het door de komst van het M-PESA systeem in Kenia mogelijk om door middel van een digitale portemonnee op de mobiele telefoon te sparen en betalen, zonder tussenkomst van een bank. Deze technologische ontwikkeling heeft in Kenia voor een ware revolutie gezorgd. Echter heeft meer dan 90% van de armen in Kenia nog geen zorgverzekering. HealthConnect brengt daar met het platform Jij.doetmee verandering in en maakt een rechtstreekse manier van geven mogelijk, direct van mens tot mens. Door deze transparante wijze van geven heeft de donateur inzicht aan wie gedoneerd wordt en wordt direct een jaar lang zorgtoegang geactiveerd op de mobiele zorgportemonnee van een Keniaans gezinshoofd. Deze technologische innovatie creëert daarmee mogelijke impact op een hele financiële dienstensector op de economie van een land.

In Kenia is gezondheidszorg voor een groot deel van de bevolking ontoegankelijk. Verreweg de meeste arme Kenianen zijn niet verzekerd (meer dan 90%), wat betekent dat zij hun zorgkosten uit eigen zak moeten betalen. Dit is vaak niet mogelijk is of levert enorme schulden op. Door op innovatieve wijze gebruik te maken te maken van bestaande mobiele technologie maakt HealthConnect het met Jij.doetmee mogelijk om deze onverzekerde groep te helpen.

Mobiele revolutie in Afrika
In Kenia heeft zo goed als iedereen een mobiele telefoon. Dit zijn vaak geen smartphones, maar simpele toestellen. Door een Keniaanse uitvinding is het mogelijk gemaakt dat zij hun mobieltje onder andere gebruiken voor digitaal sparen en betalen. Dit systeem heet M-PESA en heeft in het land voor een ware digitale revolutie gezorgd. Dit omdat mensen, ook zonder tussenkomst van een bank, geld aan elkaar kunnen overmaken. Ruim 44% van het Bruto Nationaal Product verloopt nu via de mobiel!

Op basis van deze mobiele revolutie is het innovatieve systeem M-TIBA ontwikkeld, waarmee mensen kunnen sparen en betalen voor zorg vanaf de telefoon. Dit systeem maakt het mogelijk om via het platform Jij.doetmee rechtstreeks geld te doneren, waardoor de mobiele (zorg)portemonnee van een Keniaans gezinshoofd direct geactiveerd wordt. Hiermee kunnen die gezinnen een jaar lang de juiste zorg krijgen bij aangesloten klinieken en ziekenhuizen.

Hoe werkt het? De donateur wordt door middel van zijn of haar verjaardag gekoppeld aan een gezinshoofd van een arm gezin uit Kenia met dezelfde verjaardagsdatum. Een bedrag van 54 euro is voldoende voor een heel jaar zorgtoegang op de telefoon van een gezinshoofd. Er kan ook gekozen worden voor een jaar gespreid doneren voor 5 euro per maand. Na betaling wordt de toegang direct, in real-time, geactiveerd.

100% naar de zorg
Jij.doetmee vindt het wel zo eerlijk dat 100% van de donaties direct en volledig terecht ten goede komen van de Keniaanse gezinnen. Door de snelle en betrouwbare transactie zorgt een donatie ervoor dat het gezinshoofd direct toegang heeft tot goede basisgezondheidszorg voor het gezin. Om dit waar te maken heeft HealthConnect grote en bekende donoren bereid gevonden om de bijkomende kosten voor de actie en het programma te dekken, wat betekent dat donateurs niet meebetalen voor het programma en de ontwikkelkosten van het platform. Zo gaat 100% van het gedoneerde geld naar waar het voor bedoeld is: betere toegang tot zorg mogelijk maken voor mensen die het hard nodig hebben.

Stichting HealthConnect heeft met de campagne Jij.doetmee als doel gesteld om voor het eind van het jaar minimaal 2000 gezinnen in Nairobi, Kenia te supporten. Meedoen? Kijk voor meer informatie op www.jij.doetmee.org.