Health check op robots vermindert angst voor digitalisering

0

Angst voor apparaten met kunstmatige intelligentie is een van de grootste problemen voor digitalisering van de industrie. Recent onderzoek van SQS toont aan dat vrees voor storingen en hacks de vierde industriële revolutie dwars zit. Een ‘health check’ van systemen, apparaten en robots op toekomstige betrouwbaarheid en uitdagingen voorkomt problemen.

Door verdergaande automatisering wordt de kwaliteit van zogenoemde soft bots steeds belangrijker. “Deze bots nemen belangrijke processen over. Ze gaan bijvoorbeeld uitbetalingen doen van uitkeringen, zoals pensioenen en ze gaan klantvragen beantwoorden. Als dit niet direct goed gaat betekent dat een enorm probleem voor organisaties. Denk aan ontevreden klanten, securityproblemen en reputatieschade”’, zegt managing director Ron Rouhof van SQS.

Via de health check bepalen specialisten van SQS de kans van slagen voor organisaties die verder willen digitaliseren. De check kent generieke elementen, maar wordt voor iedere klant op maat gemaakt. Rouhof: “Klantwensen verschillen nogal. Zo wil het ene bedrijf doordringen in de top 3 van zijn markt, wil een ander bedrijf een hogere productiviteit door middel van testautomatisering en wil een derde juist dat hun eigen mensen leiding gaan geven aan de digitalisering vanuit het oogpunt om ook in de toekomst een belangrijke werkgever te blijven.”

De health check moet klanten van SQS in korte tijd het beeld schetsen van de weg die moet worden afgelegd om bij de stip aan de horizon te komen. “We kijken dan niet alleen operationeel”, zegt Rouhof. “In de praktijk kijken we juist verder dan de horizon die het bedrijf in het vizier heeft, want we nemen ook de te verwachten ontwikkelingen in de markt mee.”

Vanzelfsprekend spelen die ontwikkelingen zich wereldwijd af. Als wereldspeler op het gebied van kwaliteit bundelt SQS alle ontwikkelingen en ervaringen binnen een team van specialisten, waartoe ook Rouhof behoort. “We anticiperen op vragen als: ben je als bedrijf klaar als bijvoorbeeld Apple met een nieuwe IOS-versie komt.”

De health check bespaart organisaties veel geld, weet Rouhof. “Stel dat je de verkeerde tool kiest voor testautomatisering en een team al een jaar lang werkt met die oplossing? In de praktijk kom ik dat nog weleens tegen. Dat is uiteindelijk een flinke kostenpost.”

DELEN