Review: devolo GigaGate Starter Kit

0

GigaGate, de naam zegt het eigenlijk al. Zodra je devolo GigaGate aansluit ontstaat er een directe poort waarmee de gigabytes precies op de juiste plek terecht komen waar je ze nodig hebt. De devolo GigaGate is een zogenaamde wifi-bridge die een internetsignaal van maximaal 2 Gbps verstuurt vanaf de router naar gameconsoles, smarttelevisies, tablets, smartphones, games pc´s en elk ander mogelijk multimedia apparaat.

In de doos van de Starter Kit vind je, naast alle benodigde kabels, twee stations waarvan de Base vanaf de router zendt en de Satellite op elke gewenste plek ontvangt. Aan één Base kun je maximaal acht Satellites koppelen, dus door extra stations bij te kopen kun je je hele huis van snel internet voorzien. De verkoopadviesprijs van de Starter Kit is 229,90 euro. Een losse Satellite is verkrijgbaar vanaf 139,90 euro. Daarbij geeft devolo drie jaar garantie op alle onderdelen.

De stations zien er fantastisch uit. De hoogglans zwarte apparaten passen in elk interieur en hoeven niet uit het zicht geplaatst te worden. Misschien dat ze iets kleiner kunnen, maar goed waarschijnlijk past anders alle technologie er niet in. De apparaten maken geen enkel geluid en de op de voorkant aanwezige lampjes geven geen onaangenaam fel licht. Het plastic waarvan ze gemaakt zijn voelt stevig aan en ze kunnen tegen een stootje. Als je dan toch iets zou moeten noemen dan voelen de voor eventueel extra stabiliteit zorgende uitschuifbare pootjes aan de onderkant iets minder robuust.

De installatie verloopt bijzonder gemakkelijk. Zodra je de Base via een ethernetkabel verbindt met de router en ergens anders in huis de Satellite op het stroomnet aansluit zoeken beide stations elkaar automatisch op en is de installatie afgerond. Meteen daarna kun je met de Satellite verbinding maken. Dit kan op twee manieren. Via wifi met snelheden van maximaal 300 Mbps voor je mobiele devices of bekabeld via één van van de vijf ethernetpoorten op de achterkant van de Satellite.

Dan waar het uiteindelijk allemaal om draait. Werkt het ook. Voor deze review hebben we de plek opgezocht in huis waar het wifi bereik het minst is. Op die plek is ook een game pc aanwezig die met het internet verbonden is via een devolo dLan Powerline adapter geplaatst in het stopcontact. Om het snelheidsverschil goed in kaart te kunnen brengen meten we vooraf de snelheden en dat geeft de volgende cijfers. De wifi snelheid is op deze plek gemiddeld 30 Mbps en via de Powerline adapter die het internet doorgeeft via het stroomnetwerk in huis is de snelheid gemiddeld 45 Mbps.

Dan de snelheden gemeten na de installatie van de GigaGate. De wifi is een stuk sneller geworden, want we meten nu gemiddeld 48 Mbps. Toch hadden we hier stiekem iets meer verwacht, maar goed, het is nog steeds een verbetering van meer dan 50%. Via de ethernet uitgang van de GigaGate is het resultaat ronduit spectaculair te noemen. De snelheid op de met een kabel aan de GigaGate verbonden game pc is meer dan verdubbeld naar maar liefst 96 Mbps. En dan te bedenken dat de maximale internetsnelheid van het glasvezel in huis 100 Mbps is. We hebben de meting wel tien keer overgedaan omdat we gewoon niet konden geloven dat het zo veel sneller was geworden.

Op de game pc is de snelheidswinst direct te merken. De spellen verlopen veel soepeler en de netwerk ping is een stuk lager geworden. Lager is goed en de beeldkwaliteit kan daardoor zonder problemen op een hoger niveau gezet worden. Ook is de verbinding veel stabieler wat zorgt voor veel minder lack, oftewel minder haperingen. De eigenaar van de betreffende game pc was zo enthousiast dat de GigaGate na de test niet meer werd afgestaan en nog steeds op deze plek in huis staat. Ook het bekijken van YouTube filmpjes via de betere wifi op tablet of smartphone is een absolute verhoging van de multimedia ervaring op deze plek in huis. Geen lange laadtijden meer of wachten op buffering.

Alles bij elkaar is de GigaGate een succes. Hij ziet er mooi uit, is robuust, is makkelijk te installeren en doet wat het moet doen. Alleen maar voordelen dus. Het enige nadeel van de GigaGate zou kunnen zijn dat het nadelig is voor het toekomen aan het maken van huiswerk. Maar goed, dat vond de bewoner van de kamer natuurlijk geen enkel probleem 😉

RECENSIES OVERZICHT
Uiterlijk
9
Robuustheid
8
Installatie
10
Werking
9
De devolo GigaGate brengt razendsnel internet naar iedere plek in huis. Op deze manier zit je nooit meer zonder een snelle verbinding. De mooie hoogglans zwarte kastjes misstaan in geen enkel interieur. De installatie is super simpel. Uitpakken, inpluggen, verbinding maken en klaar. Makkelijker bestaat niet.review-devolo-gigagate-starter-kit