Nederlands project Internet of Coins haalt miljoen dollar op zonder venture capital

0

Internet of Coins (IoC) is een not-for-profit project met als doel het ontwikkelen van een digitale portemonnee voor valuta. De organisatie is recent gestart met een crowdfunding campagne, en heeft na de eerste weken meer dan één miljoen dollar opgehaald (~894.000 euro). Het doel van het project is het bieden van persoonlijke financiële vrijheid.

In samenwerking met stichting NLnet en de Commons Conservancy, ontwikkelt het team een infrastructuur om verschillende blockchains met elkaar te verbinden. Het doel: het digitaal opslaan en uitwisselen van cryptovaluta en andere vormen van waarde zoals online assets met zogeheten smart contracts. Het Nederlandse SIDN fonds bood een beurs voor de initiële ontwikkeling, waarna 21 maart de crowdfunding campagne is gestart.

“We maken een robuust decentraal financieel web voor persoonlijke financiën, om een samenhangend geheel te maken van bestaande decentrale economieën als bijvoorbeeld Bitcoin, Ethereum, Bitshares of de New Economy Movement,” aldus Joachim de Koning, oprichter van Internet of Coins.

Robert de Groot, mede-oprichter, licht toe: “Met ons systeem proberen we iedereen zelfbeschikking te geven over het uitwisselen van financiën. We willen de risico’s wegnemen die gepaard gaan met het gebruiken van een andere partij voor transacties, en werken aan een omgeving waarin het uitwisselen van waarde net zo makkelijk moet worden als het uitwisselen van data. Ons streven is om van Internet of Coins als peer-to-peer systeem de Bittorrent te maken voor digitale valuta en smart contracts.”

Het platform bevat een ‘transactioneel besturingssysteem’ dat de waarde van verschillende platformen zoals Bitcoin verenigt. De crowdfunding inkomsten worden gebruikt voor ontwikkeling en om premies voor programmeerdoelen mee uit te loven. Binnen de eerste vier weken was het eerste doel van $300.000,- bereikt, voortgekomen uit 7 verschillende blockchains. De campagne loopt tot en met het einde van de lente: 21 juni.

De samenwerking met stichting NLnet maakt het mogelijk voor Internet of Coins om zich als neutrale actor op te stellen, zonder belangen van derden. Eerder ondersteunde projecten door NLnet waren het TOR project, de WebODF standaard en de No-Script browser plugin. Het team heeft het systeem gepresenteerd op internationale conferenties in Amterdam, Brussel, Londen en Kiev. In het A-Lab te Amsterdam is recent een demonstratie van het transactionele besturingssysteem gegeven.