Nokia en Apple staken juridische strijd

0

Nokia en Apple hebben vandaag bekendgemaakt dat ze hun juridische strijd over intellectuele eigendom staken. Ze hebben voor meerdere jaren een patentlicentie-overeenkomst gesloten.

“Dit is een belangrijke stap in de relatie tussen Nokia en Apple”, aldus Maria Varsellona, Chief Legal Officer bij Nokia, en verantwoordelijk voor de patenten van dat bedrijf. “Eerst stonden we lijnrecht tegenover elkaar in de rechtbank, maar nu zijn we zakenpartners en werken we samen aan de beste producten voor onze klanten.”
Het samenwerkingsverband dat de twee bedrijven zijn aangegaan, houdt in dat Nokia bepaalde netwerkinfrastructuurproducten en -diensten aan Apple levert. Apple neemt op zijn beurt de digitale gezondheidsproducten van Nokia (voorheen verkocht onder de merknaam Withings) weer op in het assortiment van de Apple Stores en Online Store. Daarnaast onderzoeken Apple en Nokia of ze in de toekomst samen initiatieven kunnen ontwikkelen op het gebied van digitale gezondheidsoplossingen. Het hoger management van Nokia en Apple zal regelmatig bij elkaar komen om te evalueren of hun relatie beide partijen én hun klanten ten goede komt.
“We zijn blij dat we ons geschil hebben opgelost en dat we nu een gezonde zakelijke relatie met Nokia kunnen gaan uitbouwen”, aldus Jeff Williams, Chief Operating Officer van Apple. “Deze overeenkomst is een belangrijke pijler onder onze samenwerking”, vertelt Basil Alwan, President IP/Optical Networks van Nokia. “Apple kan op onze support rekenen.” De precieze voorwaarden van deze overeenkomst zijn weliswaar niet bekendgemaakt, maar Apple betaalt om te beginnen een eenmalig bedrag aan Nokia, later gevolgd door periodieke betalingen.
De waarde van de overeenkomst is deels terug te voeren op de nettoverkoop op basis van de patentlicentie bij Nokia Technologies en deels op de nettoverkoop bij andere divisies van Nokia. Nokia neemt de inkomsten uit patentlicenties altijd op in zijn kwartaalcijfers. Naar verwachting zijn de inkomsten uit deze overeenkomst vanaf het tweede kwartaal van 2017 terug te zien in de cijfers, waaronder ook een post betreffende de eenmalige financiële inhaalslag.
Vanwege het eenmalige bedrag dat Nokia vooraf van Apple krijgt, is Nokia van plan om samen met de cijfers voor het derde kwartaal van 2017 een uitgebreide update te geven over het optimalisatieprogramma voor de kapitaalstructuur.
Met de introductie van de Macintosh in 1984 ontketende Apple een ware revolutie op het gebied van persoonlijke technologie. Tegenwoordig loopt Apple wereldwijd voorop met zijn innovatieve iPhone, iPad, Mac, Apple Watch en Apple TV. De vier softwareplatforms van Apple (iOS, macOS, watchOS en tvOS) zorgen voor een naadloze ervaring op alle Apple devices en geven toegang tot baanbrekende diensten als de App Store, Apple Music, Apple Pay en iCloud. De ruim 100.000 medewerkers van Apple doen er alles aan om de beste producten ter wereld te maken en de wereld beter achter te laten dan hij was.