Apple maakt resultaten voor tweede kwartaal bekend

0

Apple heeft gisteren de resultaten bekendgemaakt voor het tweede kwartaal van het boekjaar 2017, dat werd afgesloten op zaterdag 1 april 2017. De kwartaalwinst bedroeg $ 2,10 per aandeel, bij een kwartaalomzet van $ 52,9 miljard. In hetzelfde kwartaal van het vorige boekjaar werd een omzet geboekt van $ 50,6 miljard, ofwel een winst van $ 1,90 per aandeel. De internationale verkopen vertegenwoordigden in het afgelopen kwartaal 65 procent van de totale omzet.

“Met trots kunnen we melden dat we in het tweede kwartaal weer een goede winst hebben behaald. Sinds het eerste kwartaal is de omzet snel toegenomen dankzij de aanhoudende vraag naar iPhone 7”, aldus Tim Cook, CEO van Apple. “Beide modellen van de nieuwe iPhone 7 (PRODUCT)RED Special Edition zijn door onze klanten met open armen ontvangen. Daarnaast zijn we erg tevreden met het succes van onze diensten, waarmee we dit kwartaal de hoogste omzet ooit hebben behaald voor een kwartaal met 13 weken. En we zijn verheugd dat we volgende maand weer deelnemers van over de hele wereld mogen ontvangen op onze Worldwide Developers Conference in San Jose.”

Apple heeft ook bekendgemaakt dat de raad van bestuur ermee heeft ingestemd om het bedrag dat is gemoeid met het kapitaalterugvloeiingsprogramma voor aandeelhouders met meer dan $ 50 miljard te verhogen en het programma bovendien met een jaar te verlengen.  Tot eind maart 2019 verwacht Apple hiervoor in totaal $ 300 miljard uit te trekken.

“We hebben een sterke cashflow uit bedrijfsactiviteiten van $ 12,5 miljard behaald en tijdens het tweede kwartaal hebben we meer dan $ 10 miljard laten terugvloeien naar onze investeerders”, aldus Luca Maestri, CFO van Apple. “Dankzij het succes van ons bedrijf en ons vertrouwen in de toekomst zijn we blij te kunnen melden dat we het kapitaalterugvloeiingsprogramma met nog eens $ 50 miljard verhogen.”

In het kader van het herziene programma heeft de raad van bestuur ook haar fiat gegeven voor het verhogen van het totaalbedrag voor de terugkoop van aandelen van $ 175 miljard naar $ 210 miljard. Daarnaast is Apple voornemens het vereffenen van uitgeoefende voorwaardelijke aandelen voort te zetten.

De raad van bestuur is er bovendien mee akkoord gegaan dat het kwartaaldividend van het bedrijf met 10,5% wordt verhoogd. Vanaf donderdag 18 mei 2017 wordt per algemeen aandeel een dividend van $ 0,63 uitgekeerd aan aandeelhouders die op maandag 15 mei 2017 einde werkdag als zodanig zijn geregistreerd.

Sinds de invoering van het kapitaalterugvloeiingsprogramma in augustus 2012 heeft Apple al meer dan $ 211 miljard laten terugvloeien naar de aandeelhouders, waaronder $ 151 miljard via terugkoop van aandelen.

Apple blijft actief op de Amerikaanse en internationale obligatiemarkt voor de financiering van het programma. Het kapitaalterugvloeiingsprogramma wordt zorgvuldig gemonitord door het management en de raad van bestuur, en zal jaarlijks worden herzien.

Apple geeft de volgende indicaties voor het derde kwartaal van het boekjaar 2017:

  • Een omzet tussen de $ 43,5 miljard en $ 45,5 miljard
  • Een brutomarge tussen de 37,5 en 38,5 procent
  • Exploitatiekosten tussen de $ 6,6 miljard en $ 6,7 miljard
  • Overige inkomsten/uitgaven ter hoogte van $ 450 miljoen
  • Een belastingtarief van 25,5 procent

De conference call waarin de resultaten van het tweede kwartaal van boekjaar 2017 worden besproken, kan vanaf dinsdag 2 mei 2017 worden beluisterd via www.apple.com/investor/earnings-call/. Deze webuitzending blijft vanaf die datum gedurende circa twee weken beschikbaar.