Schiphol kiest Red Hat om beste digitale luchthaven te worden

0

Red Hat, leverancier van opensourceoplossingen, kondigt aan dat de Amsterdam Airport Schiphol, het derde grootste vliegveld in Europa, Red Hat-oplossingen gebruikt om het aantal diensten voor zijn passagiers uit te breiden met als doel ’s werelds beste digitale luchthaven te worden. Met de hulp van Red Hat bouwt Schiphol een self-service, multi-cloudplatform voor zijn interne IT-team en partners.

Met meer dan 63,6 miljoen passagiers en 1,7 miljoen ton vracht is Schiphol de derde luchthaven in Europa. Het 100 jaar oude vliegveld wil zijn positie als een van de beste luchthavens in Europa behouden en zijn ambitie realiseren om in 2018 ’s werelds beste digitale luchthaven te zijn. Schiphol creëert hiervoor een digitale cultuur en introduceert nieuwe technologieën en digitale diensten. Deze moeten de reis van passagiers en de activiteiten van het vliegveld vereenvoudigen en verbeteren.

Verder werd de strategie voor de IT-diensten geëvalueerd. Schiphol wil een schaalbaar applicatieplatform waarmee het sneller nieuwe digitale diensten sneller kan ontwikkelen en inzetten. Daarvoor is een cloud-agnostisch, open platform nodig dat zowel de portabiliteit van applicaties mogelijk maakt als integratie heeft met diensten van partners via api’s. Hierdoor kan het bedrijf profiteren van meer flexibiliteit en daarnaast een lock-in op een cloudplatform voorkomen.

Koninklijke Luchthaven Schiphol koos na een uitgebreide selectie voor Red Hat, en zijn moderne en agile platform, zijn technologievisie waaronder cloud-native applicaties en digitale diensten die op open api’s zijn gebaseerd. Het bouwt een hybride, multi-cloud ontwikkelplatform gebaseerd op het Red Hat OpenShift Container Platform dat draait op Microsoft Azure, Amazon Web Services (AWS) en de on-premise gevirtualiseerde omgeving.

Het Red Hat OpenShift Container Platform is de eerste en enige container-centric, hybride cloudoplossing bestaande uit Linux-containers, Kubernetes, Project Atomic en OpenShift Origin upstream-projecten, die is gebaseerd op Red Hat Enterprise Linux. Het Red Hat OpenShift Container Platform biedt een veilig en stabiel platform voor container-gebaseerde implementaties zonder dat reeds gedane IT-investeringen verloren gaan. Hierdoor kunnen bedrijfskritische traditionele applicaties bestaan naast nieuwe, cloud-native en container-gebaseerde applicaties.

Door het Red Hat OpenShift Container Platform in zijn multi-cloudomgeving in te zetten kan de luchthaven voldoen aan de hoge eisen op het gebied van schaalbaarheid en beschikbaarheid tijdens de drukste tijden van het jaar, zoals vakanties. En dankzij Gluster Storage, de schaalbare, container-native storageoplossing die is geïntegreerd met het Red Hat OpenShift Container Platform, kan de luchthaven de complexiteit aan van permanente storage.

Belangrijk in de digitale strategie van de luchthaven zijn de diensten die via api’s worden geleverd. Een daarvan is de Flight API die passagiers informatie geeft over de gate, terminal en inchecktijden. De api’s worden ook met partners gedeeld voor betere passagiersdiensten. De luchthaven gebruikte al Red Hat JBoss Fuse als de belangrijkste service-bus voor de on-premises infrastructuur. Nu is deze on-premises service verbonden met JBoss Fuse integratiediensten, die op Red Hat OpenShift Container Platform draaien, met als doel gegevens uit te wisselen tussen de belangrijkste systemen en api’s die in de cloud draaien. Met JBoss Fuse-gebaseerde api-diensten in het Red Hat OpenShift Container Platform en het Red Hat 3scale API Platform kan Amsterdam Airport Schiphol nieuwe api’s 50 procent sneller maken.

Quotes
Ashesh Badani, vice president en general manager OpenShift bij Red Hat:

“Luchthaven Schiphol is een uitstekend voorbeeld van een organisatie die een flexibel opensourceplatform inzet om digitale transformatie te ondersteunen. Het heeft een ambitieus doel, namelijk om in 2018 de beste digitale luchthaven te zijn. Om dit te realiseren is niet alleen een moderne technologie-stack nodig, maar ook veranderingen in de processen en de denkwijzen van mensen. Red Hat is verheugd om als technologiepartner op te treden. Naarmate Schiphol dichter bij dit doel komt, zal de combinatie van Red Hat OpenShift Container Platform, JBoss Fuse, Red Hat 3scale API Platform en Red Hat Gluster Storage een flexibeler platform bieden om de levering van nieuwe diensten te versnellen.”

Mechiel Aalbers, senior technical application coordinator bij Amsterdam Airport Schiphol:
“Het Red Hat OpenShift Container Platform heeft mijn hart gestolen. Het platform is innovatief, ik kan snel handelen en ik heb controle over de containers. Wij willen stabiele, duurzame oplossingen en de processen moeten snel verlopen. Onze ontwikkelaars hoeven niet meer op een ontwikkel- of testomgevingen te wachten, zodat we meer zakelijke waarde kunnen toevoegen. We hebben onze bedrijfskritische systemen verplaatst naar een oplossing die toekomstbestendig is en die we de komende jaar voor onze cloudstrategie zullen gebruiken.”