Testen op duizenden Android smartphones

0

Testservice-provider Testbirds zal tijdens het aankomende Mobile World Congres haar Global Real Device Network (GRDN) presenteren. De nieuwe testoplossing maakt het voor bedrijven en organisaties mogelijk om hun mobiele applicaties te testen op vrijwel iedere Android-smartphone en -tablet in de markt, via Testbirds’ eigen testplatform. De testspecialist speelt hiermee in op de groeiende vraag vanuit het bedrijfsleven naar het testen van digitale producten op mobiele devices.

Tegenwoordig zijn er wereldwijd duizenden soorten Android-devices in de markt. De hoge mate aan fragmentatie vormt voor veel ontwikkelteams een grote uitdaging. Het GRDN stelt bedrijven in staat om digitale toepassingen direct op de devices van hun doelgroep te testen; in lokale markten, met lokale testfactoren. Testen vinden aldus plaats in een niet-gesimuleerde omgeving, op daadwerkelijk in gebruik genomen Android-smartphones en -tablets. Dit verschaft de ontwikkelende partij van een zo realistisch mogelijk beeld als het gaat om problemen rond de functionaliteiten en gebruiksvriendelijkheid van apps, websites en andere mobiele software.

Met het GRDN maakt Testbirds, in combinatie met haar crowd van 200.000 testers in 193 landen die hier direct voor in aanmerking komt, niet eerder vertoonde testmogelijkheden bereikbaar. Om deel uit te maken van het Global Real Device Network dient de eindgebruiker van het Android-toestel een speciaal ontwikkelde app te installeren, waarmee een beveiligde IPSec VPN-verbinding met het testplatform tot stand wordt gebracht. Eenmaal aangesloten kan het apparaat via het platform worden bediend voor het uitvoeren van handmatige of geautomatiseerde testen. De eindgebruiker kan hierbij zelf bepalen wanneer het toestel beschikbaar is en welke permissies en rechten verleend worden aan de testafnemer. Ook oudere Android-smartphones en tablets kunnen op het Global Real Device Network worden aangesloten. De eigenaar c.q. eindgebruiker krijgt per uitgevoerde test een vergoeding voor het beschikbaar stellen van haar of zijn smartphone of tablet.

“We werken als Testbirds constant aan de ontwikkeling van waardetoevoegende testoplossingen, met een focus op de toekomst van mobiele technologie. Met het Global Real Device Network presenteren we iets nieuws op het gebied van softwaretesten. Niet eerder konden bedrijven en organisaties op zo’n directe wijze complete testresultaten ontvangen uit de markt, en nog geautomatiseerd ook. Ik ben er bijzonder trots op dat we deze innovatie eindelijk kunnen delen met onze klanten en kijk uit naar de eerste Nederlandse en Belgische testprojecten“, aldus Andrew Maat, countrymanager bij Testbirds Benelux.

Gedurende het Mobile World Congress in Barcelona, van 27 februari tot en met 2 maart aanstaande, zal Testbirds de beta van het Global Real Device Network publiekelijk demonstreren. Hierna zal de nieuwe testoplossing beschikbaar zijn voor geïnteresseerde bedrijven en organisaties binnen het serviceportfolio van de testspecialist.